Indonesische Soto soep (met kip)

Indonesische Soto soep (met kip)

Indonesische Soto soep (met kip)

Wanneer ik aan Soto soep denk dan krijg ik flashbacks naar mijn culinaire reis door Indonesië. Deze reis heb ik zo’n 4 jaar geleden gemaakt en ik kijk altijd met veel vreugde terug. Mijn reis begon in Jakarta. Vanuit daar heb ik een doorreis gemaakt naar Bali, Java, Lombok en de mooie Gili eilanden. Soto soep is mijn favoriete gerecht in Indonesië, en misschien wel de goedkoopste! Overal waar ik kwam kon je deze perfecte soep bestellen. Het zit bomvol met smaak en is perfect in balans. Daarom kon ik het ook niet laten om een eigen variant te maken en het met jou te delen. Mijn recept van de Indonesische soto soep (met kip) heb ik met veel liefde gemaakt, wat een belangrijk ingrediënt is in elk recept.

De allerlekkerste Soto soep op Bali

Zoals je kan zien was het er ge-wel-dig! De soto soep op de eerste foto was zó bijzonder lekker dat ik er een foto van moest maken. Verder vond ik de stranden op Lombok het mooist.

Tip: vergeet niet af en toe even te proeven, de basis van deze soep moet super zijn! Als je later alle losse ingrediënten toevoegt dan het zijn smaak verliezen.
Heb je véél trek? Dan kan je altijd rijst erbij koken of glasnoedels!

5/5

Indonesische soto soep (met kip)

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Trefwoord kip, soep, zomer
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 4 uur 17 minuten
Totale tijd 4 uur 22 minuten
Porties 10 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • soeppan
  • 5 kleine bakjes
  • steelpan
  • kookwekker
  • Vijzel
INGREDIËNTEN
  • 1 kg kipfilet
  • 2 limoenen
  • 6 limoenbladeren
  • 3 pimentkorrels
  • 2 gr. madame jeanette peper
  • 2 stengels citroengras
  • 3 gr. verse gember zonder schil
  • 3 l. bouillon gemengd met de 4 maggi blokjes
  • 4 zakken soto mix/curry Te halen bij de toko of supermarkten
  • 3 sjalotjes in dunne ringetjes gesneden
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 stengels lente-ui
  • 6 eieren middelgrote
  • 1 zak gefrituurde uien (Hiervan heb je maar een handjevol per bord nodig)
BEREIDING
  • Zet een pan op middelhoog vuur en voeg de zonnebloemolie en soto mix toe. Kneus de citroengras stengels met een vijzel voordat je deze erbij doet. De gember mag je in grove stukken snijden en erbij doen. Voeg vervolgens de sjalotjes, limoenbladeren ,madame jeanette peper, pimentkorrels toe. Door de kruiden vooraf te fruiten komen alle smaken vrij en krijgt het de tijd om samen te komen. Laat het minimaal 10 min. op laag vuur pruttelen.
  • Voeg vervolgens de bouillon toe. Laat de bouillon minimaal 3 uur op laag vuur intrekken. Het lekkerst is als je dit een nacht laat intrekken.
  • Snijd de kip in grote stukken en verwijder de spiertjes en andere onzuiverheden. Verwarm de bouillon en laat de kip hierin intrekken voor ongeveer 45 min.
  • Terwijl de kip samen met de bouillon kookt, kun je de eieren koken. Zie onderaan hoe je de perfecte eieren kookt.
  • Na 45 min. haal je de kip eruit en plukje ze met twee vorken. Hierdoor krijg je draadjesvlees! Voeg vervolgens de kip terug in de soep en laat het nog voor 15 min. op laag vuur pruttelen.
  • Doe vervolgens de taugé, lente-ui, gefrituurde uien en limoen partjes in aparte bakjes en serveer het bij de soto soep op tafel!
De perfecte eieren koken
  • Voeg een laagje water toe van ongeveer 2 cm in een steelpannetje. Zodra het water kookt leg je de eieren in de pan en doe je de deksel erop en zet je de timer op precies 7 min.
  • Laat vervolgens de eieren met koud water schrikken, et voila! Nu kun je deze perfect gekookte eieren bij je heerlijke soto soep serveren. Voor het gemak kan je ze nog halveren voordat je het aan je bord soep toevoegt.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met bijvoorbeeld wraps en citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:   Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

42 reacties

  1. Aziatische soepen zijn mijn favoriet! Sinds mijn reis naar Thailand kan ik er geen genoeg van krijgen. Leuk om zo’n lekker receptje te leren kennen!

  2. ik heb dit gerecht al vaak horen noemen, maar ik ken het eigenlijk niet. Toch eens proberen. alleen ik probeer zonder pakjes te koken, zou dat bij soto soep ook kunnen?

    1. Gerecht voor mijn schoonouders gemaakt. Nu ze niet naar Azië kunnen heb je met dit gerecht heb je toch het idee op vakantie te zijn. Het was Heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek