Indonesische Soto soep Ajam

Indonesische Soto soep Ajam

Altijd als ik aan Soto soep denk, dan krijg ik flashbacks naar mijn culinaire reis door Indonesië. Mijn reis begon in Jakarta, vervolgens ging ik naar Bali, Java, Lombok en de mooie Gili eilanden. Saoto soep was mijn favoriete gerecht in Indonesië en misschien wel de goedkoopste. Overal waar ik kwam kon je deze perfect gebalanceerde soep bestellen. Mijn variant van Indonesische saoto soep heb ik met veel liefde gemaakt en deel ik heel graag met jullie!

De allerlekkerste Soto soep op Bali


Zoals je op de foto’s hierboven ziet was het er ge-wel-dig! De Soto soep op de eerste foto was zó bijzonder lekker dat ik er een foto van moest maken. Terwijl het al 4 jaar geleden is en je toen nog niet veel foto’ maakte van eten, zoals nu! Verder vond ik de stranden op Lombok het mooist!

Indonesische soto soep Ajam

Bereidingstijd: Het lekkerst is een dag van te voren +/- 1,5 uur
Ingrediënten:
(10-14 personen)

 • 1 kilo kipfilet
 • 2 limoenen
 • 6 limoenbladeren
 • 3 pimentkorrels
 • 2 gram madame jeanette peper
 • 2 citroen grasstengels
 • 3 gram verse gember (zonder schil)
 • 3 liter bouillon (gemengd met de 4 maggi blokjes)
 • 4 soto mix/curry (Te halen bij de toko of supermarkten) 
 • 3 sjalotjes (in dunne ringetjes)
 • 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
 • 2 lente-ui stengels
 • 6 eieren
 • handje vol gefrituurde uien

  Benodigdheden:
  Soeppan
  Verschillende bakjes

Bereidingswijze Indonesische soto soep ajam op heb! 

1. Zet een pan op middelhoog vuur en voeg wat olie toe, de soto mix en voeg daarbij de sjalotjes, limoen bladeren, citroengras stengels (even kneuzen, hierdoor komt er meer smaak vrij), madame jeanette peper, pimentkorrels en gember (grove stukken). Hierdoor komen alle smaken vrij en krijgt het de tijd om samen te komen. Laat minimaal 10 minuten op zachtvuur pruttelen.
2. Voeg vervolgens de bouillon toe (met de maggi blokjes). Laat deze bouillon minimaal 3 uur langzaam intrekken. Het lekkerste is als je dit een nacht laat intrekken. 
3. Snijd nu de kip in grote stukken en verwijder eventueel wat spiertjes en/of onzuiverheden. Verwarm de bouillon en laat de kip hierin mee treken voor ongeveer 45 minuten. 
5. Als de soep voor drie kwartier heeft opgestaan haal je de kip stukken er even uit en plukje ze met twee vorken, hierdoor krijg je kippendraadjes vlees! Voeg vervolgens de kip terug in de soep en laat nog voor 15 minuten op laag vuur pruttelen.
6. Verdeel vervolgens de taugé, lente-ui, limoen partjes in losse bakjes en serveer bij de soep op tafel!

De perfecte eieren koken

De allerbeste manier (werkt altijd!)
7. Kook de eieren in een steelpannetje en voeg een klein laagje water toe van ongeveer 2 centimeter. Als het water kookt leg je de eieren in de pan en doe je de deksel erop en zet je de timer op precies
8. minuten. Laat vervolgens even met koud water schrikken en ze zijn perfect!
Tip: vergeet niet af en toe even te proeven, de basis van deze soep moet super zijn! Als je later alle losse ingrediënten toevoegt dan het zijn smaak verliezen.
Heb je véél trek? Dan kan je altijd rijst erbij koken of glasnoedels!
Gek op Indonesische Soto ajam soep maar wil je ook eens een andere variant proeven!? Maak dan eens Surinaamse Saoto soep!

42 reacties

 1. Aziatische soepen zijn mijn favoriet! Sinds mijn reis naar Thailand kan ik er geen genoeg van krijgen. Leuk om zo’n lekker receptje te leren kennen!

 2. ik heb dit gerecht al vaak horen noemen, maar ik ken het eigenlijk niet. Toch eens proberen. alleen ik probeer zonder pakjes te koken, zou dat bij soto soep ook kunnen?

  1. Gerecht voor mijn schoonouders gemaakt. Nu ze niet naar Azië kunnen heb je met dit gerecht heb je toch het idee op vakantie te zijn. Het was Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte