+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Griekenland, wie is er niet geweest? Een heerlijk zonnig land met een fijne cultuur, strak blauwe zee en lekker vers eten. De tomaten en komkommers vind ik daar zó bijzonder smaakvol. Griekse tomatenrijst met tzatziki en salade is een vegetarisch hoofdgerecht waar je vrijwel iedereen blij mee maakt. Het is vol van smaak, verrassend qua combinatie en nog eens gezond ook! Tzatziki is een van mijn eerst gemaakte gerechten als klein meisje. We waren op een camping en mijn moeder vroeg of ik zin had om wat te koken, ik had een klein kinderkookboekje en koos tzatziki uit. Ik ging met een klein mesje en snijplankje aan de slag. Vroeger was ik al helemaal weg van knoflook! Zie hieronder het lekkere en makkelijke Griekse recept.

Griekse tomatenrijst met tzatziki en salade

Bereidingstijd:
ongeveer 35 minuten & voor 4 personen

Ingrediënten

  • 350 gram ongekookte rijst
  • 1/2 liter grorentebouillion
  • 1 Tomaten uit blik (Pomodoro s. Marzano de lekkerste gesneden tomaten uit blik) 
  • 2 kleine blikjes gepureerde tomatenpuree
  • 1 biologische citroen
  • 1 theelepeltje chiliflakes of rode peper
  • komkommer
  • klein beetje feta 
  • 3 teentjes knoflook *1 voor de tomatenrijs 2 voor de tzatziki
  • 2 roze uien of sjalotjes *1 voor de tomatenrijst en 1 voor de salade 
  • 100 gram Griekse Yoghurt
  • verse peterselie

Benodigdheden

  • handrasp
  • anti aanbak pan
  • kaasschaaf of dunschiller

Bereidingswijze Griekse tomatenrijst met tzatziki en salade

  1. Als eerste zet je een anti aanbak pan op middelhoog vuur en voeg hier olijfolie, fijngehakte knoflook, fijngesneden roze ui of sjalotje en voeg de rijst toe. Roer het geheel even voeg vervolgens de bouillon toe. Laat het langzaam inkoken.
  2. Pak een komkommer en snijd hem horizontaal doormidden. Bewaar 1 helft even en gebruik de andere helft om met een kaasschaaf/dunschiller lange dunne slierten ervan te maken. Snijd vervolgens de roze uien in mooie plakjes en voeg ze samen met de komkommerslierten in een bak. Voeg hier 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel extra vergine olijfolie aan toe en breng op smaak met zout en peper.
  3. Nu ga je de tzatziki maken, snijd de overgebleven helft in dunne plakken en vervolgens in zo klein mogelijke blokjes. Voeg hier 1 eetlepel citroensap, wat verse citroenrasp, 2 teentjes fijngehakte knoflook en de Griekse Yoghurt aan toe. Roer het geheel en voeg nog wat fijngehakte peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout en de tzatziki is alvast klaar.
  4. Als de rijst een mooie garing heeft gekregen, de bouillon zo goed als verdampt is en je blijft roeren kan je de tomatenpuree en de tomaten uit blik toevoegen. Roer het geheel en voeg de overige citroenzest (rasp) aan de tomatenrijst toe. Laat het op een laag pitje nog even lekker pruttelen, zodat de smaken kunnen intrekken.
  5. Serveer gewoon robuust in de pan en verdeel als laatste nog wat feta over de tomatenrijst. 

Serveertip:
Wil je toch liever afwisselen met wat vlees? Maak dan kleine gehaktballetjes en voeg ze aan de tomatenrijst toe.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Griekse tomatenrijst met tzatziki en salade
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This