Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Crostini is echt een geweldige Italiaanse uitvinding. Zo lekker en makkelijk te maken. Je kan er ook eindeloos mee variëren. Vooral de combinatie van zuurdesembrood, een Italiaans kaasje en jam is onweerstaanbaar. In Italië zijn crostini’s heel populair, het is lekker krokant en geeft die extra bite aan een gerecht. In het Italiaans betekent crostini ‘dun toastje’ en is het allerlekkerst als het boven houtskool geroosterd wordt. Zie hieronder een van mijn favorieten: gorgonzola crostini met biologische citroenjam

Crostini’s zie je overigens ook veel in mijn kookboek voorbij komen!


Gorgonzola crostini met citroenjam

Officieel is een crostini een dun plakje brood dat volgens Italianen bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool. Dit ga ik binnenkort op mijn Big Green Egg proberen! Waarbij het brood met een kwastje, goede olijfolie en fijngewreven Italiaanse kruiden zoals oregano, rozemarijn en heerlijk ruikende salie. Vaak met wat verse knoflook en zeezout. Deze blauwe kaas crostini Deze smaken zie je ook vaak terugkomen op focaccia. Wat je op een crostini smeert of doet, dat kan van alles zijn. In Italië zie je veel crostini’s met tomatensalade, buffel mozzarella, burrata of een tapenade voorbij komen. Een tijd geleden maakte ik ook een geitenkaas met marmelade én paddenstoelen crostini’s. Hemels!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

Gang Snack
Keuken Italiaans
Trefwoord Hartige recepten, Italiaanse recepten, snacks & hapjes, Vegetarische & vegan
Totale tijd 15 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • oven
 • Handrasp
INGREDIËNTEN
BEREIDING
 • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht + grill. Snijd het stokbrood in dunne plakken.
 • Meng extra vergine olijfolie met de salieblaadjes en een snuf zeezout. Gebruik een kwastje om de stokbrood plakjes mee in te smeren. *de salieblaadjes geven smaak af aan de olijfolie! 
 • Zet ze voor ongeveer 7-8 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze eruit zodra ze verkleuren en smeer ze rijkelijk in met gorgonzola en verdeel de biologische citroenjam er overheen. 
 • Strooi als laatste nog wat verse cress en citroenzeste (schil) overheen!

Recepten met citroen

Ben jij ook net zoals ik helemaal weg van recepten met biologische citroen, zoals deze gorgonzola crostini met citroenjam? Sla dan deze afbeelding op in een van je Pinterst borden! Opzoek naar nog meer crostini inspiratie? Maak dan eens crostini met gebakken citroen en makreel!

Gorgonzola crostini met citroenjam en cress
Gorgonzola crostini met citroenjam en cress

12 reacties

 1. Lijkt me leuk en lekker om uit te proberen. En mijn bevinding op mijn social media te delen. Ik ken dit product nog niet, dus welkom als proeverij!

 2. 4 sterren
  Lijkt me een heerlijk hapje! Bijzondere combinatie. Als ik deze jam win wil ik het ook graag maken. Ik hou van jam van citrusvruchten 🍋🍋🍋

 3. Ik wil die biologische jam winnen omdat ik 10 juli een gezelschap krijg om voor te koken en dit lijkt me een heerlijk hapje voor bij een aperitiefje!! 😋 Daar ga ik de blits mee maken en weet nu al dat ze zullen smullen!! 🍋

 4. Wauw, wat een lekker hapje. Koop in Italië op vakantie altijd de jam van Fiordifrutta. De citroenvariant heb ik nog nooit gehad. Die wil ik wel eens proberen. Zeker in combinatie met de crostini en het hartige van de gorgonzola. Klinkt als een topcombi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept