Op het moment ben ik bezig met een groente project op school. Het is de bedoeling dat je één groente kiest. Ik heb voor biet gekozen. Ik vind het een prachtige groente met een diepe smaak en past perfect bij citrusvruchten. Het aardse van de biet en het fris/zure van de citrus gaan perfect samen. Ook de rode kleur van de biet spreekt mij aan. Gepofte rode bieten met wilde-knoflook geitenkaas en wortelsalade is een try-out. Eerder had ik al aardappel en zoete aardappel gepoft, erg lekker! Om het gerecht wat frisheid te geven heb ik de wortelsalade gemengd met limoensap. Al zeg ik het zelf, dit vegetarische voorgerecht is écht een aanrader. Hierbij het recept voor gepofte rode biet met wilde knoflook geitenkaas.

Bieten

Biet is een aardse groente welke vooral in de winter verkrijgbaar is. De meest voorkomende kleur is rood, maar er is ook een gele en een roze variant. De gele biet is wat zuurder en sappiger dan de rest. Heel sporadisch is er het witte soort verkrijgbaar, het lijkt op een mega radijs. De witte biet is een stuk zoeter. De groente zit vol met natuurlijke suikers en kan ook gebruikt worden als een natuurlijke kleurstof. Deze groentesoort kan zowel rauw als gaar gegeten worden. De rauwe biet is minder zoet dan de gekookte biet. Bij gekookte bieten komt de zoete smaak van de natuurlijke suiker meer naar voren.

Gepofte rode biet met wilde knoflookgeitenkaas (2 personen)

Ingrediënten:
4 middel grote rode bieten
1 limoen
1 wortel (middelgroot)
2 el. olijfolie
½ pakje wilde-knoflook geitenkaas
½ cress (naar keuze)

Bereidingswijze:
1. Was de rode bieten onder de koude kraan af en verwijder eventueel wat harde stukken. Prik eventueel nog wat gaatjes in de biet. 
2. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek de rode biet met een laagje zilverfolie (zorg dat alles bedekt is anders poft hij niet).
3. Als de oven is voorverwarmd kun je de rode biet in de oven laten garen en poffen. Dit duurt ongeveer 60 minuten maar houd het even in de gaten. De garing snelheid kan per biet schelen.
4. Rasp de wortel in dunne reepjes en meng de wortel met wat olijfolie, limoensap, peper en zout.
5. Als de bieten gepoft zijn snijd je ze open en doe je wat geitenkaas in de binnenkant van de bieten.
6. Maak je bord op met de wortelsalade en leg vervolgens de bieten met geitenkaas er op.
Versier als laatste je bord met de cress.

Tip: Voor de liefhebber kun je wat koriander mengen met de wortelsalade. Eet je dit voorgerecht met noten en een lekker stuk brood, dan kun je het ook eten als avondmaaltijd. 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email
on 11 januari 2018

Klinkt echt heel goed, dit ga ik een keer proberen!

on 13 maart 2018

Ik eet normaliter alleen bietjes uit een pot, dus kant en klaar. Dit vind ik een leuke variant!

on 19 mei 2018

ik ben dol op bieten en dol op geitenkaas. Nog even wachten tot ik de bieten kan oogsten

http://www.vrouwenpower.nl

Write a comment:

*

Your email address will not be published.