+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

INTENSE ZOETE TOMAATJES
Cherrytomaatjes zijn een van mijn favoriete groentes die ik dagelijks eet. Grote tomaten vind ik vaak te waterig en heeft weinig smaak. Tenzij je de grote JOYN tomaten eet, die zijn wel erg lekker. Maar toch gaat mijn voorkeur uit naar intens rode en zoete cherrytomaatjes! Nou kwam ik laatst een recept van Yotam Ottoleghi tegen en die had een recept met cherrytomaatjes in yoghurt. Ik was erg benieuwd en heb mijn eigen variant ervan gemaakt. Zo maken de gerookte paprika en citroenzest het gerecht he-le-maal af! Ik ga weer watertanden als ik de foto zie! Je kan de gepofte cherrytomaatjes met gerookte paprika en citroen als groente bijgerecht serveren of lekker bij crostini’s/ stokbrood. Bekijk hieronder het simpele gepofte cherrytomaatjes recept!

Cherrytomaatjes wat zijn dat?

Deze kleine stevige tomaatjes zijn ongeveer even groot en bijna net zo zoet en als kersen. Dit is dan ook de reden dat ze kerstomaatjes worden genoemd of snacktomaatjes. Ze wegen gemiddeld tussen de 14 en 16 gram. Deze zijn vaak geliefd door kinderen, maar ook door mij! Net als de gewone tomaat bevat de cherrytomaat lycopeen, wat werkt als een antioxidant en beschermt mogelijk tegen kanker. Omdat er zo veel natuurlijke suikers in zitten zijn ze extra lekker om te verwarmen in de oven. Dan krijg je een soort karamel smaak.

Gepofte cherrytomaatjes met gerookte paprika en citroen

Bereidingstijd: 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 400 gram cherrytomaatjes (Honingtomaten of Rivolo) *te koop bij de grote supermarkten
  • 1/2 biologische citroen
  • verse dille
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1,5 eetlepel gerookte paprikapoeder *te koop bij verschillende supermarkten of toko’s
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie (de lekkerste die je hebt)

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal
  • handrasp

Bereidingswijze gepofte cherrytomaatjes met gerookte paprika en citroen

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden.
  2. Was de cherrytomaatjes even af met wat water en leg ze in een ovenschaal. Verdeel de olijfolie over de cherrytomaatjes, rasp van halve citroen en 1 eetlepel citroensap. Strooi er 1 eetlepel gerookte paprika, zout en peper overheen en zet voor 25 minuten in de oven. Zorg ervoor dat de tomaatjes bedekt zijn met olie (dit zorgt ervoor dat het poffen versneld wordt). Leg er een schijfje citroen bij. 
  3. Haal de cherrytomaatjes uit de oven als ze mooi gepoft zijn en pak een schaal. Meng de Griekse yoghurt met een theelepel gerookte paprikapoeder, 1 eetlepel citroensap en wat peper en zout. Smeer uit over het bord en verdeel hier de gepofte cherrytomaatjes overheen. Knijp wat van de (warm geworden) citroensap over de tomaatjes.
    Smakelijk! 

Tip: 
Geen liefhebber van Griekse yoghurt? Geen probleem maak dan het recept zonder de Griekse yoghurt, ook heerlijk!Gek op gerookte paprika? Maak dan eens citroen aardappeltjes met gerookte paprika

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Gepofte cherrytomaatjes met gerookte paprika en citroen
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This