MADE WITH LOVE
Ik zit helemaal in de groente vibe! Onlangs heb ik een super inspirerende groente workshop gehad van Robert Kranenborg bij Verstegen in Rotterdam. Sinds afgelopen zomer ben ik mezelf steeds meer aan het verdiepen in groente en gezonder eten. Natuurlijk heb ik op mijn Hotelschool & Food Innovation opleiding ook al veel geleerd over groente, maar deze workshop was een perfecte verfrissing en aanvulling. Zoals je misschien op social media voorbij hebt zien komen is dit een gerecht wat geïnspireerd is op Robert zijn recept. Ik kon er namelijk geen genoeg van krijgen en de dag erna was ik gelijk de keuken in gegaan om allerlei groente gerechten/bijgerechten te maken. Het ideale bijgerecht gekarameliseerde witlof met pink lady en citroen recept vind je hieronder.
Gekarameliseerde witlof
Witlof is een fris-bittere groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden! Robert gaf aan dat het zijn favoriete groentesoort was. Op dat moment was ik hier nog wat sceptisch over, we aten vroeger weinig witlof en thuis maakte ik het ook nauwelijks klaar. Ik was dus erg benieuwd naar zijn variant. In dit recept heb ik er voor gekozen om de pink lady appel te kiezen. Dit is een lekker zoet-frisse appel met een mooie roze schil, wat ideaal combineert met het bittere van de witlof, romige van de roomboter en het frisse van de citroen. De citroen heeft in dit gerecht ook twee functies, zowel voor de smaak als het tegen gaan van bruin worden! Wat is het toch een geweldig stuk fruit! Witlof zit trouwens boordevol vitaminen en mineralen die we nodig hebben om gezond en fit te blijven.
Serveertip: lekker bij een mooi stukje vis of als bijgerecht.
Wil je nou meer van dit soort vegetarische recepten? Klik dan hier!
Verwijder eerst de harde kern en eventueel de gekleurde/bruine bladeren. Spoel daarna de stronk af. Snijd dan de witlof horizontaal door midden zodat je 2 mooie helften krijgt (zoals op de foto).
Zet vervolgens een anti aanbak pan op middelhoog vuur. Snijd daarna het bakpapier in 2 rechthoekige stukken en besmeer ze beiden met de roomboter in. Pak de witlof en vul met de dun gesneden pink lady plakjes. Zie de foto voor een fijn voorbeeld.
Bestrooi de witlof stukken met zout, peper en citroenrasp. Leg het bakpapier met de ingesmeerde boterkant naar boven in de pan en leg hier de witlofstukken met de binnenkant naar de pan op. Leg vervolgens (als een soort deksel) het ingesmeerde bakpapier met de boterkant op de witlof.
Laat ze even 5 a 10 minuten bakken en houdt in de gaten dat ze niet te snel karameliseren. Je hebt trouwens geen suiker nodig voor het karameliseren, omdat de roomboter en de pinklady hiervoor zorgen.
Als de gekarameliseerde witlof eruit zien als op de foto, haal je ze voorzichtig uit de pan en serveer je ze op een mooie schaal.
Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met bijvoorbeeld wraps en citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:
Wat een mooi recept dit, het resultaat is een plaatje! Wat ik heel fijn vind aan je blogs, is dat je de recepten echt stap voor stap uitschrijft. Ik ben namelijk geen koken en sommige stappen zijn wellicht heel logisch voor ervaren kokers, maar voor mij niet. En het lijkt alsof je dan ook voor mensen zoals ik schrijft. Hou ik van!
Heb nu al een paar recepten van je gelezen en het water staat me elke weer in de mond. Witlof eten we eigenlijk veelte weinig. Vooral die combinatie met appel lijkt me heerlijke smaak
Mmmm dit is nu echt een gerecht dat ik graag eens zou willen proberen. Wij eten wel vaker witlof in verschillende gerechten en zelfs in salades. Wat ik mij alleen afvraag: de citroenrasp, is dat met of zonder schil? Of knijp je hem uit?
14 reacties
Dit lijkt me heerlijk. Ik mis recepten met witlof op blogs. Dit ga ik zeker een keer maken.
Wat een leuke variant op witlof ik ben er vroeger nooit zo een fan van geweest maar zit nu weleens te denken weer eens te proberen
Jammer dat vriend niet van houdt anders had ik het zeker gemaakt lijkt mij heerlijk
Ow wauw dat ziet er super leuk uit! En lijkt mij ook erg lekker 😀 Leuk idee voor de kerst 😉
Wat een mooi recept dit, het resultaat is een plaatje! Wat ik heel fijn vind aan je blogs, is dat je de recepten echt stap voor stap uitschrijft. Ik ben namelijk geen koken en sommige stappen zijn wellicht heel logisch voor ervaren kokers, maar voor mij niet. En het lijkt alsof je dan ook voor mensen zoals ik schrijft. Hou ik van!
Heb nu al een paar recepten van je gelezen en het water staat me elke weer in de mond. Witlof eten we eigenlijk veelte weinig. Vooral die combinatie met appel lijkt me heerlijke smaak
leuk, net als ik denk : hoe moet ik dit zonder suiker dan karameliseren, krijg ik het antwoord! Lekker en niet zo lastig om te maken, denk ik
Mmmm dit is nu echt een gerecht dat ik graag eens zou willen proberen. Wij eten wel vaker witlof in verschillende gerechten en zelfs in salades. Wat ik mij alleen afvraag: de citroenrasp, is dat met of zonder schil? Of knijp je hem uit?
Lijkt me lekker. Ik ben niet zo’n fan van witlof, maar met ham en kaas uit de oven vind ik nog wel lekker
ik ben helemaal niet zo n fan van witlof maar dit klinkt dan toch weer lekker
Ik ben totaal niet van de witlof maar dit klinkt toch wel heel goed.
Dit ziet er goed uit. Ik kom nu nooit verder dan witlof met ham en kaas. Dit vind ik een stuk origineler en eleganter.