+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

POMPOENEN TIJD
Ik ben echt gek op allerlei soorten groente, maar het liefst gegrild want dan zijn ze nog iets lekkerder! Door het grillen/roosteren krijgen de groenten een diepere smaak en bijzondere textuur. De suikers in de groenten zorgen ervoor dat er een umami en een soort karamel smaak ontstaat. Ik liep al een tijdje met dit vegetarische recept in mijn hoofd en het is echt heerlijk geworden! Zie hieronder het gegrilde pompoen-bloemkool soep recept. 

Groente grillen in de oven

Het is als eerste belangrijk dat je de oven goed instelt op de grill stand, doordat het water verdampt krijg je die lekkere grill/karamel smaak. Het toevoegen van olijfolie, peper en zout maakt het geheel af. De olie zorgt ervoor dat het gaar proces en de textuur veranderd. Bij het verhitten van groenten ontstaat er een ‘maillard reactie’ dit betekend dat de reducerende suikers karameliseren en bruiner worden door de reactie van suikers en eiwitten. 

Gegrilde pompoen-bloemkool soep

Bereidingstijd: 1 uur | 3/4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1/2 flespompoen of een normale pompoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 2 groenten boullion blokjes
  • 1 klein bakje créme fraîche
  • verse bieslook en basilicum

Benodigdheden

  • handrasp
  • oven
  • soeppan
  • staafmixer 

Bereidingswijze gegrilde pompoen-bloemkool soep

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden (op de grill stand). Verwijder vervolgens de groene bladeren om de bloemkool en zorg ervoor dat de onderkant van de bloemkool recht is. Snijd daarna de pompoen in dunne plakken van 1 centimeter dik.
  2. Pak wat extra vergine olijfolie en smeer hiermee de groente in en breng op smaak met zout en peper. Leg wat bakpapier op het rooster en leg hier de groentes verdeeld naast elkaar op. Pak de 2 losse teentjes (laat het schilletje eromheen) tussen de groentes. De knoflook poft en maakt de soep net iets zoeter. Zet alles in de oven voor +/-  30 minuten.
  3. Meng ondertussen de créme fraîche met wat verse fijngehakte bieslook en voeg hier rasp van 1/2 citroen aan toe. 
  4. Haal de gegrilde groentes uit de oven en snijd ze in grove stukken. Zet vervolgens een soeppan op het vuur en voeg hier +/- 1 liter groente boullion aan toe en voeg de grof gesneden groenten hierbij. Laat het geheel even 5 minuten pruttelen en mix hierna met de staafmixer tot een zalvige en intens oranje soep. Voeg de gepofte knoflook toe (zonder het schilletje). 
  5. Breng op smaak met wat verse citroensap, zout en peper. Roer als laatste een theelepel van het créme fraîche-bieslook mengsel door de soep.

Serveertip: lekker met een crostini of hemels knoflookbrood

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This