+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Zoals jullie misschien wel weten is mijn vriend voor een langere periode naar Amerika (Orlando) voor voetbal. Ik heb mezelf een taak gegeven, ondanks dat ik hem mis zelf meer in balans te komen door nóg bewuster te eten en meer Yoga. Zo kwam ik met Lisanne van Superyoga in contact en zij gaf aan graag een gastblog te schrijven. Dit stuk heeft mij enorm geïnspireerd om meer in balans te komen. Laat gerust weten wat jij van het artikel vindt. 

Vrolijk in balans

Als mensen elkaar tegenkomen en vragen hoe het gaat, hoor je vaak twee antwoorden voorbij komen: Gaat goed! Of, lekker druk! Klinkt dat herkenbaar? In onze drukke levens heeft iedereen genoeg te doen en combineren we een ambitieuze carrière, drukke studio of een pittig gezinsleven met vrienden, uitstapjes, dagjes of weekendjes weg en etentjes. Bij stress denken we in eerste instantie aan werk of studeren, maar de druk kan ook behoorlijk oplopen van een agenda vol met leuke dingen doen. Voordat je het weet ren je van afspraak naar afspraak en heb je (te) weinig tijd om stil te staan en te voelen. Je hoort steeds vaker om je heen dat mensen een burn-out hebben of last krijgen van andere lichamelijke klachten. Bij hen heeft de drukte al een behoorlijke schade achtergelaten. Hieronder drie tips om vrolijk in balans te blijven of om de al aanwezige klachten te verminderen!

Stel orde op zaken

Het is belangrijk om eerst stil te staan en een analyse te maken van je huidige status. Dit wordt al snel veel als je het in je hoofd gaat uitdenken, daarom kan het heel goed werken om het uit te schrijven. Hoe voel je je? Hoe ziet je dagelijkse voedingspatroon eruit? Doe je aan beweging? Ga je regelmatig naar buiten? Als je dit beeld helder hebt, kun je gaan toewerken naar je doelen: waar wil jij naartoe? Dit kun je simpelweg opschrijven maar ook uitwerken in een moodboard. Pinterest is hier een hele handige tool voor. Op het moment dat je het sterk kunt visualiseren, is de kans groter dat jij je doel gaat bereiken en je wensen of dromen uitkomen. Vergeet niet dat je jezelf niet hoeft te veroordelen, het gaat erom dat je het plaatje duidelijk hebt zodat je weet welke stappen je kunt gaan ondernemen voor een positieve twist.

Voedingspatroon

Je zag hem al even voorbij komen, het voedingspatroon. Nu is het zo dat je gemoedstoestand en lichaam worden enorm beïnvloed door wat je wel en niet eet. Je hersenen en darmen staan in directe verbinding met elkaar. Op het moment dat je buikpijn hebt kun je je heel slecht gaan voelen en op het moment je slechte gevoelens hebt (stress, angst) beïnvloedt dit je lichaam. Het is dus belangrijk om beide zaken op orde te hebben. Probeer slechte voeding zoals verzadigde vetten, geraffineerde suikers en stimulerende middelen zoals alcohol en sigaretten te vermijden en stort je op de juiste voeding. Voldoende water drinken helpt de processen in je lichaam vloeiend te laten verlopen en je te ontdoen van afvalstoffen. Als je water zat bent, kun je het altijd opfleuren met verse munt, een schijfje fruit of een beetje verse citroensap.

Wat houdt de juiste voeding in?

De juiste voeding bestaat minimaal uit voldoende mineralen, vitaminen, eiwitten en vezels. Vezels helpen je darmkanaal schoon te houden en zorgen dat er geen afvalstoffen achter blijven. Eiwitten zijn de bouwstenen in je lichaam. Behalve spieropbouw houden ze ook je immuunsysteem en hormonen in balans.

Groenten

Hormonen bepalen een hoop processen in je lichaam. Ze zorgen niet alleen dat je kunt omgaan met stress, maar bepalen ook of je honger hebt, waar je vet wordt opgeslagen en of je een regelmatige cyclus hebt. Op het moment dat je hormonen uit balans zijn, ontstaan er allerlei klachten. Onbewerkte natuurproducten zijn de beste voedingsmiddelen voor een optimale balans en dan komen we al heel snel uit op groenten. Het is belangrijk om voldoende groenten te eten en een mix aan soorten groenten op te zoeken die je op verschillende manieren klaar maakt. Iedere soort groente heeft namelijk zijn eigen positieve eigenschappen. Groene bladgroenten bevatten magnesium en werken dus gunstig op je stresslevel. Stress zorgt voor vrije radicalen in je lichaam, je hebt er veel aan om groenten (en fruit) te eten die veel antiantioxidanten bevatten. Broccoli en artisjokken zijn hier voorbeelden van.

Gefermenteerd voedsel

Voedsel dat gefermenteerd is, bevat een hoge dosis aan probiotica welke ervoor zorgen dat de goede bacteriën in onze darmen worden aangevuld zodat ze zich kunnen wapen tegen de slechte en daardoor de juiste processen kunnen uitvoeren. In Amerika vind je probiotica in de healthy tentjes al jaren terug, terwijl we er in Nederland nog steeds niet heel erg bekend mee zijn. Zuurkool (wel zelf klaargemaakt!), kimchi, miso soep en kombucha zijn voorbeelden van gefermenteerd voedingsmiddelen.

Mindfull

Een gezond patroon is een goed begin. Je instelling bepaalt hoe je in het leven staat en voor een groot gedeelte hoe je je voelt. Spreek eens hardop één positief punt uit over jezelf bij het opstaan en focus je op je ademhaling. Adem rustig in door je neus en in hetzelfde tempo weer uit door je mond. Dit kun je rustig 15 keer herhalen. Probeer gedurende de dag nog een keer de tijd te nemen voor je ademhaling en laat je gedachten voorbij razen tot je je rustig voelt. Als je hier meer mee wilt dan is meditatie of yoga een hele goede optie. Bij yoga werk je aan je lichaam en geest. Yin Yoga is een yoga vorm waarbij ademhaling en rust centraal staan. Mensen met burn-out klachten hebben hier zelfs baat bij! Je pakt in een verwarmde ruimte uitgebreid de tijd per houding om een diepe stretch en innerlijke rust te bereiken.

Wat heb je nodig tijdens de yoga?

Het leuke aan yoga is dat het op ieder niveau kan en je niet in een bepaalde fitte status hoeft te verkeren om het ‘goed’ te doen, yoga is voor iedereen geschikt. Je kan gebruik maken van allerlei hulpmiddelen zodat je minder sterke lichaamsdelen ondersteuning kunt bieden. Een yogablok of meditatiekussen worden vaak gebruikt bij Yin Yoga. Een kussen kun je ook pakken als je een paar minuutjes de tijd wilt nemen om te ontspannen. Je zit lekker waardoor je je volledig kunt focussen op je ademhaling en een meditatie momentje.

Met het opmaken van de balans en het aanpakken van je voedingspatroon en mind zal je merken dat je humeur na een tijd verbetert en je die happy vibes helemaal te pakken hebt. Om dit extra te stimuleren zoek je de buitenlucht op, het doorbrengen in de natuur verlaagt je cortisol niveau waardoor je ontspant en daardoor maak je meer serotonine aan. Het stofje waar je een gelukkig gevoel door krijgt. Je immuunsysteem krijgt bovendien een boost en je krijgt nieuwe inzichten wat je weer lekker creatief maakt!

Volg je The Lemon Kitchen al op Social Media?
Klik dan hier voor Facebook!
En klik hier voor Instagram!

Deze fijne gastblog is geschreven door Superyoga.nl

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This