Fried chicken met Thaise basilicum en citroen

Fried chicken met Thaise basilicum en citroen

Op 12 februari is het Chinees Nieuwjaar en dat is een mooi moment om allerlei fingerfood recepten op tafel te zetten. Waar je gezellig samen van kan genieten. Ik ben aan de slag gegaan met een super ‘crispy spicy chicken’ recept met citroen, Thaise basilicum (alleen die geur al) een hemelse dip en frisse komkommer. Mijn tip is om de kip een dag van te voren in de Chiu Chow Chili Olie van Lee Kum Kee (mijn favoriet) en citroensap te marineren. Zie hieronder het onweerstaanbare ‘Fried Chicken’ recept met kippendij!

Fried chicken

Als ik mijn vriend ergens blij kan maken is het wel krokante kippendij. Met een heerlijke ‘crunch’ om je vingers bij af te likken! Persoonlijk vind ik alleen kippendij lekker als het gefrituurd is, omdat het vet dan smelt en juist extra crunchy wordt. Om deze perfecte krokante bite te krijgen is het belangrijk dat je de olie verhit tot een temperatuur van 180 graden. Om dit te meten raad ik je aan om de producten van Thermapen te gebruiken. Zo weet je nog binnen een seconde wat de temperatuur is. Op het moment dat je frituurt in een lage temperatuur, zorg je er voor dat hetgeen dat je wilt frituren zich eigenlij als een spons vol zuigt met olie. Dit wil je natuurlijk niet. 

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geïllustreerd

Handrasp
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen

Zesteur
fried chicken The Lemon Kitchen met Thaise basilicum

Fried chicken met citroen & Thaise basilicum

Gang Snacks & Hapjes
Keuken Amerikaans
Trefwoord gerechten met kip, kip recepten, krokante kip
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • Zesteur
  • frituurpan of gietijzeren pan
  • spatel
  • keukenpapier
  • Thermapen *om de temperatuur van de olie te meten
INGREDIËNTEN
  • 2 el Chow Chili Olie van Lee Kum Kee Jumbo
  • 500 g kippendij
  • 1 biologische citroen
  • verse Aziatische basilicum
  • 1 ei
  • 50 g maïsmeel
  • 50 g meel
  • 20 g maizena
  • zonnebloemolie
  • ½ komkommer
  • 1 tl Lee Kum Kee Chow Chili Olie van Lee Kum Kee
  • 1 el Lee Kum Kee Pruimensaus je kan ook Lee Kum Kee Hoisinsaus gebruiken
  • sap van ½ biologische citroen
BEREIDING
  • Marineer eerst de kip een avond van te voren voor een optimaal resultaat. Snijd de kippendij in gelijke stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
  • Pak een bak en doe daar de kip, 2 eetlepels Lee Kum Kee Chili Olie, ongeveer 10 geplukte aziatische basilicum blaadjes, snuf peper en zout, 1 ei, het maismeel, meel, sap van een ½ citroen in en meng het geheel. Zodat de kip bedekt is met een klein laagje. Laat minimaal een uur tot een nacht marineren.
  • Zet een frituurpan aan of een gietijzeren pan op het vuur en vul met zonnebloem olie.
  • Pak de maizena en doe in een schaaltje. Voordat je de kip gaat frituren rol je het nog even door de maizena voor een extra krokant laagje.
  • Verwarm de olie tot het bijna 180 graden is en frituur de kippendijen in een paar keer, zodat de olie niet te veel afkoelt.
  • Maak ondertussen de dipsaus. Meng de Lee Kum Kee Chili Olie met de Lee Kum Kee pruimen saus, sap van een ½ citroen en roer even.
  • Laat de crispy spicy chicken uitlekken op keukenpapier, strooi er een snuf zout en wat citroenkrulletjes overheen en serveer zo snel mogelijk.

LUXE SALADE RECEPTEN MET CITROEN

Ben jij net zoals ik gek op crunchy gerechten, zoals deze krokante kip? 

 

Chinees nieuwjaar 

Omdat ik met Nieuwjaar of Chinees nieuwjaar graag de tafel vol zet met lekkere fingerfood. Heb ik hieronder nog een paar krokante krakers op een rijtje gezet. 

 

Mijn vriend vraagt er wekelijks om! Bekijk hieronder ook eens mijn andere crispy & crunchy recepten hieronder.

krokante bloemkool popcorn

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept