Citroen kip op bierblik van de Big Green Egg

Citroen kip op bierblik van de Big Green Egg

Sinds kort heb ik een prachtige groene Big Green Egg in de tuin staan. Een fantastisch mooie BBQ, waar ik afgelopen weekend voor het eerst op gekookt heb. Ik vond het mega spannend om hier voor het eerst mee aan de slag te gaan. Na wat boekjes uitspitten en doorlezen ben ik aan de slag gegaan. Ik had van te voren bedacht dat ik een paar verschillende recepten ging uitproberen, zoals deze citroen kip op bierblik van de Big Green Egg. Ik heb hiervoor een lekker citroenbiertje gebruikt, voorextra ‘citroen’ smaak! Maar bij het bereiden van de kip is het essentieel dat de kip een perfecte garing krijgt. De Digitale Oven Thermometer is daarvoor ideaal! 


Citroen kip

Dat citroen en kip samen heel erg goed gaan wist je vast al, maar deze twee samen van de barbecue. Dat is onbetaalbaar lekker!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Illustratie DOT van Thermapen
TOOL
DOT
Citroen kip op bierblik van de Big Green Egg

Citroen kip op bierblik van de Big Green Egg

Gang Big Green Egg / Barbecue
Keuken Italiaans
Trefwoord BBQ recepten, big green egg recepten, kip recepten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Barbecue, zoals de Big Green Egg
  • Digitale Oven Thermometer
  • Handrasp
  • staafmixer
INGREDIËNTEN
  • 1 biologische of scharrelkip a 1,5 KG
  • 1 biologische citroen
  • handje verse basilicum
  • handje verse peterselie
  • olijfolie
  • zwarte peper en theelepel zout
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje Radler of een ander citroen bier
BEREIDING
  • Als eerste haal je de kip uit de koelkast. Pak nu de staafmixer en meng de olijfolie met een snufje zout, citroenrasp (van een hele citroen), verse basilicum en peterselie.
  • Pak vervolgens de kip en smeer hem helemaal in met de zelfgemaakte kruidenolie, stop vervolgens twee plakjes citroen in de kip met twee hele knoflook tenen.
  • Zet de BBQ/Big Green Egg aan op ongeveer 180/200 graden en pak een ovenschaal. Maak het bier blik je open en zet daar zet je hele kip op. Zo blijft hij gemakkelijk rechtop staan.
  • Steek de D.O.T. met de pin in de borst en zet het alarm op 72/73 graden. Sluit vervolgens de BBQ/Big Green Egg en je hoort vanzelf wanneer de kip de juiste temperatuur bereikt heeft.
  • Als je kip nog niet ‘krokant of bruin’ genoeg is, laat je hem iets langer staan en zorg je ervoor dat de bbq wat warmer wordt. Smakelijk!

Thermapen, de D.O.T. (Digitale Oven Thermometer)

Deze digitale oven thermometer is een fijne thermometer die de juiste temperatuur en de ingestelde temperatuur weergeeft. Deze meter is makkelijk te gebruiken en de sonde (waarmee je in het eten prikt) heeft een lang draad en de thermometer zelf blijft buiten de oven. Heb je de juiste temperatuur bereikt? Dan gaat de het alarm af en gaat het display knipperen. Deze thermometer is trouwens ook ideaal om te gebruiken bij de BBQ, professionele keuken of in een grote drukke ruimte. Mooi wit van kleur, dus voor mij echt een aanwinst in de keuken!

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op FacebookInstagram & Pinterest?

Big Green Egg stap 1 met thermapen

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte