cantuccini

CANTUCCINI DIPPEN IN LIMONCELLO 

Cantuccini een Italiaans koekje wat bekend staat om haar krokantheid. Absoluut mijn favoriet! Zoals al vaker gezegd, ben ik een échte krokant/cripsy lover. De structuur is fijn en maakt het eten ervan nog lekkerder. Als je in Italië bent geweest heb je ze vast wel eens op en in Nederland krijgt je ze ook wel eens bij de koffie. Dit recept heb ik gemaakt voor de geweldige Italiaanse website Ciao Tutti. Saskia Balmaekers is de eigenaresse en onlangs heb ik met haar gezellig (Italiaans) gedineerd en gekletst over een samenwerking. We delen namelijk beiden de passie voor kwaliteit, mooi eten en alles wat met Italië te maken heeft. Onlangs ben ik in Sicilië geweest om de citroenen te bewonderen.

Wat betekend Cantuccini eigenlijk!?

Cantuccini wordt net zoals beschuit tweemaal gebakken en daarom hebben ze die lekkere knapperige structuur. Dit recept heeft even wat tijd & liefde nodig om te maken, maar daarna kan je genieten van een mega krokante cantuccini!

Citroen Cantuccini met pistache

Bereidingstijd: (+/- 40 minuten)

Benodigdheden:

– Oven
– Handrasp

Ingrediënten

(voor ongeveer 20 stuks)
500 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder
200 gram suiker naar keuze
125 ml kokosolie of andere olie (zonder kokossmaak)
40 ml vers citroensap (biologisch)
zest van 1 biologische citroen
3 eieren
1 eetlepel anijszaad (beetje gecrusht/fijngemaakt)
100 gram amandelen (grof gehakt)
100 gr.am pistachenoten (grof gehakt)
snufje (zee) zout voor extra smaak

Bereidingswijze

1. Meng als eerste de olie, suiker, amandel, eieren, citroenzest (rasp) en citroensap en mix met de mixer luchtig op (het geeft niet als de olie een beetje hard wordt of klontjes vormt, gewoon doormixen).
2. Voeg vervolgens de bloem met bakpoeder, anijszaad en evt. zout in een andere kom en meng even het geheel met een lepel
3. Voeg de twee mengsels samen met de mixer, zorg ervoor dat de bloem helemaal is opgenomen in het mengsel.
4. Dan de gehakte nootjes erbij met de hand ff mengen.
5. Vervolgens ga je verder (dit is een redelijk kleverig werkje, maar de plakkerigheid gaat over, door de kom met plasticfolie te bedekken) en het deeg een half uurtje in de koelkast te zetten.
6. Strooi daarna wat bloem op het aanrecht en kneed het door het gekoelde deeg, met de hand.
Oven voorverwarmen op 175 graden

De oven in

7. Verdeel het deeg nu in 2 gelijke, lange “broodjes” van ongeveer 2cm x 30 cm, plaats vervolgens de broden op het bakpapier in een voorverwarmde oven, in ongeveer 25 minuten goudbruin en laat deze afkoelen op een rekje.
8. Na afkoeling snijd je ze in plakjes in (dikte naar keuze) je kunt hiervoor het beste een broodmes gebruiken, of iets anders met karteltjes.
9. Plaats daarna de sneetjes weer in de oven en bak ze gaar 8 minuten per kant (of 10 als ze dikker zijn dan 1 cm).

Serveertip:

Lekker dippen in een frisse Limoncello (zoals op de foto) of voor bij je espresso!

Ben je gek op de Italiaanse keuken? Maak dan eens citroen risotto met venkel!
VOLG ONS! Op Facebook, Instagram & Pinterest!

Print Friendly, PDF & Email
on 2 juli 2018

Dit klinkt gewoon heerlijk. Nu ik toch in kookmodus ben, dit komt zeker eens aan bod in de komende weken.

Groetjes, Eva
http://www.evaperez.be

on 2 juli 2018

Bij Italiaans blijf ik zelf erg hangen in pizza en pasta, dus leuk om andere ideeën op te doen voor de Italiaanse keuken. Het ziet er prima uit.
https://lodiblogt.nl

on 2 juli 2018

Dat ziet er weer overheerlijk uit, toch eens proberen te maken, kijken of mijn gezin dit lekker vindt.

on 2 juli 2018

Dat ziet er weer overheerlijk uit, toch eens proberen te maken, kijken of mijn gezin dit lekker vindt.

on 2 juli 2018

LEKKER! Ik ga het eens proberen!

on 2 juli 2018

dit is wel het betere werk! klinkt heerlijk, maar nog niet zo eenvoudig om te maken ??

on 2 juli 2018

Ik heb dit nog nooit gehad, maar het lijkt me erg lekker!

on 2 juli 2018

Oh dat oogt heerlijk hoor!

on 2 juli 2018

Bij nader inzien : als ik nu eens voor de limoncello zorg, zorg jij dan voor deze koekjes 🙂

on 2 juli 2018

Hahaha deal

on 2 juli 2018

Wat maak jij toch van die heerlijke gerechten 😀 had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord 🙂

on 2 juli 2018

Is het ook net zo droog als een beschuit, omdat het gedipt wordt?

on 2 juli 2018

Lijkt me heerlijk! Ga ik proberen.

on 3 juli 2018

Heerlijk! En vind het altijd zo leuk dat je ook achtergrond informatie erbij geeft!

on 3 juli 2018

Dit klinkt echt weer geweldig! 😀

on 3 juli 2018

Het ziet er echt super lekker uit! Ik heb het recept opgeslagen, binnenkort maar is maken 🙂 Complimenten voor de foto’s trouwens!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.