Bloemkool steaks met romige koriandersaus, tempeh & citroen

Bloemkool steaks met romige koriandersaus, tempeh & citroen

De vegetarische keuken is echt oneindig. Je kan simpelweg blijven variëren omdat er zo veel smaak en ‘vis & vlees’ vervanging mogelijkheden zijn. Ik vind het belangrijk dat als ik eet dat er een paar verschillende structuren in zitten. Zeker als ik vegetarisch kook let ik daar op. Deze keer ben ik met een feestelijk vegetarisch gerecht aan de slag gegaan. Bloemkool steak zijn mega lekker en makkelijk te maken. Om er een volledige maaltijd van te maken heb ik ervoor gekozen om tempeh te marineren met citroengras.  De steak heb ik op smaak gebracht met biologische citroen en biologisch kruidenzout van Herbamare. Zie hieronder een verrassend recept met geroosterde bloemkool steaks, romige korianderaus, gemarineerde tempeh en frisse biologische citroen. 

Bloemkool steaks

Bloemkool is toch wel een van mijn favoriete groentesoorten. Het is veelzijdig, je kan er alle kanten mee op en de smaak is vooral erg lekker als je het even laat grillen/roosteren. De suikers in de bloemkool worden hierdoor versterkt waardoor je een hartige en kramen achtige smaak krijgt. Ik vind het mooi om gerechten om allerlei groenten heen te bouwen. Op deze manier eet je gezond, gevarieerd & duurzaam. Gebruik kruidenzout om je groenten snel en lekker op smaak te krijgen.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
bloemkool steaks met citroen

Gegrilde bloemkool steaks met koriandersaus, tempeh & citroen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord citroen recepten, Italiaanse lunch, spianata romana, avocado toast, toast met avocado, recepten met citroen, gezonde recepten, makkelijke recepten, vega recepten, vegetarisch hoofdgerecht, Vegetarische & vegan, vegetarische recepten met citroen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Anti aanbak pan
  • Handrasp
  • citruspers
  • staafmixer of vijzel
INGREDIËNTEN
  • 1 stuk bloemkool *biologisch
  • ½ stuk biologische citroen *essentieel dat ze biologisch zijn
  • 1 cupjee (haver) créme fraîche *haver variant koop ik bij de appie
  • ½ bos verse koriander
  • 200 gram tempeh *gemarineerd of naturel
  • 2 eetlepels sojasaus (zout)
  • ¼ stuk citroengras *haal bij de toko of supermarkt
  • 2 theelepels Herbamare kruidenzout
BEREIDING
  • Snijd als eerste de bloemkool in gelijke plakken van ongeveer 1,5-2 centimeter dik. Leg ze dan naast elkaar en strooi er een snuf kruidenzout en peper overheen. Doe wat olie in de pan en leg ze naast elkaar in de anti aanbak pan(nen).
  • Ze hebben minimaal 10-15 minuten nodig om te bakken, maar ook gaar te worden. Dus zet het vuur niet te hard, anders krijgen ze te snel een verkleuring.
  • Pak de halve bos verse koriander en doe in een bakje, gebruik een vijzel of een staafmixer om de koriander fijn te krijgen. Doe dit mengsel bij de (haver) crème fraîche en roer even. Breng op smaak met wat Herbamare kruidenzout en peper en doe citroenzeste van 1 citroen erbij.
  • Als de tempeh nog niet gemarineerd is, doe je de tempeh in een bakje en doe hier de sojasaus bij met 1 eetlepel citroensap. Haal de buitenkant van de citroengras af en snijd de laag eronder in hele kleine stukjes en doe bij de tempeh. Dit geeft net een extra lekkere smaak aan de tempeh.
  • Verwarm ondertussen de tempeh, dit heeft maar een paar minuten in de pan nodig.
  • Pak een paar mooie borden en leg hier de bloemkool steaks op, verdeel vervolgens de koriandersaus over de bloemkool heen en serveer de tempeh erbij.
  • Als laatste strooi je nog wat verse koriander over de bloemkool en gebruik de handrasp of zesteur om nog wat citroenzeste over het gerecht te strooien.

Vegetarische feest recepten met citroenf

Ben jij net zoals ik helemaal weg van koken met biologische citroen, zoals dit gebakken bloemkool recept? Tip: crew een gerecht om een groenten heen op deze manier eet je makkelijker vegetarisch en krijg je gelijk meer groenten binnen. Op zoek naar andere vegetarische inspiratie? Maak dan bijvoorbeeld eens

#samenwerking met Herbamare Kruidenzout

gegrilde bloemkool steaks

3 reacties

  1. 5 sterren
    Dit is echt een heerlijk recept. Je moet wel even voorzichtig de plakken snijden en zorgen dat ze niet uit elkaar vallen . Dat BBQ smaakje dat er door de rook van de BGE bijkomt maakt het helemaal af. Niet te gaar dan blijft het een lekkere bite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte