Betere concentratie en meer rust met voeding & Yoga

Betere concentratie en meer rust met voeding & Yoga

COME ON INNER PEACE, I DON’T HAVE ALL DAY
Zoals misschien sommige van jullie weten ben ik er een paar jaar geleden achter gekomen dat ik het gecombineerde type van adhd heb. Ik zie de energieke en creatieve kanten vooral als een gave en een pluspunt, maar het heeft ook een moeilijke kant. Wat betekend dat ik zowel ‘last’ heb met concentreren en soms hyperactief kan zijn. Zo nu en dan te veel prikkels kan binnenkrijgen. Waardoor ik juist wat introverter kan worden. Ik vind het fijn om te weten wat het is en hoe ik ermee om kan gaan. Lisanne van Superyoga heb ik gevraagd om een artikel te schrijven en tips te geven voor een betere concentratie en meer rust met voeding & Yoga. Het is een super artikel geworden waar je ook veel aan kan hebben, zonder adhd/add! Lees ook haar vorige gastblog citroenwater voor een frisse start.

Externe en Interne prikkels

Prikkels. We hebben er allemaal mee te maken. Je hebt externe en interne prikkels, externe prikkels zijn de prikkels die we vanuit onze omgeving krijgen en interne prikkels zijn de prikkels die we vanuit ons lichaam krijgen. Externe prikkels kunnen we over het algemeen meer beïnvloeden dan interne prikkels. In onze drukke Westerse wereld hebben we zoveel externe prikkels dat het einde zoek is. Als je add of adhd of last hebt van hooggevoeligheid dan is het extra belangrijk om goed met alle prikkels om te gaan. De verschillen tussen ons als mensen zijn super groot, waar de één goed op gedijt is het voor de ander te veel. Alleen al het geluid bijvoorbeeld van de televisie: bij de één komt het amper binnen terwijl de ander niet meer kan nadenken omdat het overstemd wordt door die ene externe prikkel.

Van overkill naar rust

Breng in kaart welke externe en interne prikkels jou opvallen gedurende de dag en probeer een selectie te maken van de top 5. Bekijk daarna of je deze prikkels eventueel zou kunnen verminderen. Stel je voor dat je verspreid over de hele dag bezig bent met social media en je merkt dat je daardoor niet meer toe komt aan andere voor jou belangrijke dingen zoals bijvoorbeeld een goede gezonde lunch klaarmaken en in alle rust opeten of met alle concentratie een project afronden. Dan zou je kunnen kijken of je dit kan terugbrengen naar drie vaste momenten voor jezelf op een dag op een afgesproken tijdstip. De rest van de dag zou je de push berichtjes en geluidjes uit kunnen zetten zodat je ook niet onnodig wordt getriggerd.
betere concentratie en meer rust

Betere concentratie en meer rust | Mindful rusten

De tijd die je overhoudt kun je besteden aan die gezonde lunch of een project op werk of school. Daarnaast houd je wellicht tijd over om een rustmoment op te zoeken. Dit kun je in de vorm van een maskertje en een heerlijk kopje thee met een schijfje citroen en wat honing doen, maar ook in een meditatiemoment. Dat klinkt meer zweverig dan dat het is. De volgende oefeningen zijn fantastisch als je te maken hebt met veel onrust in je lijf.

Yoga: Supta Dandasana

Moeilijke naam, ‘makkelijke’ oefening. Je gaat met je billen tegen een muur aanliggen met je benen recht omhoog. Leg je armen rustig langs je zij. Blijf ongeveer 10 – 15 minuten in deze houding liggen en laat je gedachten voorbij komen. Veroordeel niet, houd ze niet tegen maar breng iedere keer je focus terug naar je ademhaling en het puntje van je neus. Deze oefening is ontzettend goed tegen rusteloosheid, stress en slapeloosheidsklachten. Bovendien stimuleer je je bloedcirculatie en kalmeer je je zenuwstelsel. Om prettig te liggen kun je een dikke yoga MAT kopen, hierdoor krijg je een goede ondersteuning en heb je geen last van een koude ondergrond.

Yoga: Supta Baddha Konasana

Weer zo’n moeilijke naam, maar wederom een niet al te lastige houding. Voor deze oefening is een yoga BOLSTER of een improvisatie van een deken en kussen prettig. Je gaat zitten met je knieën licht gebogen en doet je voetzolen tegen elkaar, laat je knieën licht naar buiten vallen. Vervolgens hoeven je voeten niet al te dicht bij je lichaam te blijven, bepaal wat voor jou prettig voelt. Je gaat rustig achterover liggen, over je bolster of improvisatie van deken en gewone kussen(s) heen. Sluit je ogen, laat je lichaam zwaar worden en focus je ongeveer 5-10 minuten op je ademhaling. Je spierspanning en hartslag dalen en er wordt plaats gemaakt voor herstel en opbouw in je lichaam.

Rustgevende voeding

Met voeding kun je ook een hoop beïnvloeden. Als je merkt dat je snel last hebt van onrust is het beter om zoveel mogelijk e-nummers en geraffineerde suikers te vermijden. Draai de verpakkingen in de supermarkt om en je zult merken hoeveel je onopgemerkt binnenkrijgt.

Adjust your focus

Probeer de focus te veranderen naar voedingsmiddelen met veel magnesium zoals avocado, boekweit, groene bladgroenten en rauwe noten. Ook voedingsmiddelen met vitamine D zoals eieren en makreel of voedingsmiddelen met vitamine C zoals citroen en boerenkool. Magnesium heeft onder andere als belangrijk voordeel de overdracht van zenuwprikkels, ontgiften en energieproductie. Het zou onrust, stress en angstaanvallen verminderen. Daarnaast helpt magnesium bij de productie van serotonine, een stofje die je stemming verbetert en een gevoel van rust geeft. Tot slot is visolie een aanrader omdat het een positieve werking heeft op je zenuwstelsels (ja, je hebt er twee! In je hoofd en in je darmen) en dat is juist de plaats waar de drukte voor jou begint als je last hebt van add, adhd of een andere vorm van gevoeligheid voor prikkels.
VOLG ONS!
Laat je hieronder weten wat je vind van dit stuk over betere concentratie en meer rust met voeding & Yoga?

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

11 reacties

  1. Ik probeer op mijn voeding te letten, maar dat lukt niet zo erg (al eet ik op zich niet ongezond). Van yoga geniet ik ook enorm!

  2. Wat een fijn artikel! Ik ga de oefeningen zeker proberen en daarnaast ga ik ook beter op mijn voeding proberen te letten. Over 2 weken weer full focus aan de slag. Een beetje meer concentratie en wat minder prikkels zou daarbij wel helpen. Thanks!

  3. Ik denk dat je vooral een rustiger leven moet leiden met een minder volle agenda. Maar yoga zal zeker wel een rustmoment creëren.

  4. Wat een handige yoga tips. Jammer dat ik geen stuk muur vrij heb waar ik dit zou kunnen doen haha 🙂 ik heb ook last van prikkels, door mijn hooggevoeligheid. Ik zou hier best wel wat aan kunnen hebben

  5. Ik ben er idd heilig van overtuigd dat het te maken heeft met voeding. Yoga is trouwens echt heerlijk

  6. Vooral dat in kaart brengen is een hele goede tips, want welke prikkels kom je elke dag tegen. Grappig dat ik elke keer weer meer leer over yoga.

  7. Zo bijzonder hoe ons lichaam in elkaar zit. Maar ook hoe alles weer verband houd met elkaar.
    Ik ga die twee oefeningen eens proberen.

Reacties zijn gesloten.

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte