Aardappel gratin met gorgonzola en citroen

Aardappel gratin met gorgonzola en citroen

In Nederland kunnen we niet zonder onze piepers! Als ik met aardappelen kook vind ik het belangrijk dat de aardappels uit het seizoen komen en het liefste ook nog biologisch zijn. Elke donderdag staat er bij mij een aardappel specialist op de markt en hij verkoopt naast deze Menopper aardappels ook roze knoflook (echt een aanrader) en verschillende soorten uien.  Deze keer ben ik met een prachtige aardappel gratin aan de slag gegaan. Het is een soort waaier en daar heb ik een handige tip voor. Lees hieronder meer over deze verslavend lekkere én mooie aardappel gratin. 

Aardappel gratin 

Onlangs was ik in Sicilië op bezoek bij biologisch bedrijf Biosikelia. Ik kreeg en rondleiding langs de wortelen, uien, citrusvruchten en 4 verschillende aardappelsoorten. Ik realiseerde me dat aardappelen eigenlijk súper veelzijdig zijn en je er alle kanten mee op kan. Daarnaast is de ene aardappel de andere niet. Ik vind het leuk kom steeds meer te variëren in aardappel soorten daarnaast zijn ze (mits je het frituurt) ook nog eens gezond!

Aardappelen

Wist je dat aardappelen vitamine C en vitamine B6 bevatten, en in kleinere hoeveelheden ook zelfs nog andere B-vitamines? Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook nog eens calcium & fosfor!

 

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
aardappel gratin gorgonzola citroen

Aardappelgratin met gorgonzola en citroen

Gang Big Green Egg / Barbecue, Bijgerecht
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord aardappel recepten, barbecue recepten, BBQ recepten, bijgerecht, biologische citroen, Hoofdgerechten, oven gerechten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • oven
  • ronde ovenschaal (20-22 cm breedte)
  • handrasp/zesteur
  • mandoline (om flinterdun te snijden)
INGREDIËNTEN
  • 700 g Menopper aardappels met schil biologisch
  • 250 ml kookroom
  • 100 g gorgonzola
  • 100 g geraspte belegen of jonge kaas
  • 1 biologische citroen
  • 1 knoflookteen
  • salt flakes & grove zwarte peper
  • 1 takje rozemarijn & verse dille
BEREIDING
  • Bereidingswijze - Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht + grill
  • Was de aardappels met koud water af en dep droog.
  • Pak een mandoline (wees voorzichtig) en snijd de aardappels in dunne plakjes. Let er op dat je ongeveer even grote ronde plakken maakt. Dus snijd de aardappels horizontaal.
  • Pak de ronde ovenschaal en pak steeds een pakketje tegelijk van de dun gesneden aardappels en begin bij de buitenrand en leg ze steeds meer richting het midden. Zodat je een mooie waaier krijgt.
  • Meng de kookroom met fijngehakte/geperste knoflook, fijngehakte rozemarijn en wat geplukte verse dille met zeste/rasp van 1 citroen. Giet dit eerst over de aardappelwaaier. Verdeel dan de geraspte kaas eroverheen en als laatste verdeel je de gorgonzola in grove stukjes over het gerecht. Dek af met zilverfolie en zet 15 minuten in de oven.
  • Haal na 15 minuten het zilverfolie van de aardappelgratin af en zet nog 10 minuten voor een goudbruin korstje terug. Haal de aardappelgratin uit de oven en strooi er nog wat verse dille, een snuf salt flakes en grove zwarte peper overheen.

citroen recepten met aardappel

Het is zó veel lekkerder als gerechten met verse ingrediënten gemaakt gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer citroen recepten met aardappelen, zoals deze aardappel gratin? Kijk dan eens op deze pagina’s:

#samenwerking met Benjamin Jonas aardappel specialist

aardappel recepten caesar
caesar salade met aardappeltjes & ansjovis

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept