zomerseasperges-photogrid

Zomerse groene asperges met zalm

Elk jaar kijk ik uit naar het asperge seizoen! Het geeft mij een zomers gevoel en het daagt uit om een nieuwe creatie te bedenken. Al moet ik zeggen dat asperges met een botersausje, ham, aardappeltjes en ei het altijd geweldig zal doen. Omdat ik samen met mijn vriend een eetclubje heb proberen wij per stel om en om nieuwe recepten uit, hier onstond het idee om asperges te gebruiken in ons hoofdgerecht. Omdat ik een enorme citrus fan ben leek het mij een lekker idee om de gemarineerde zalm in citroen te grillen. Het frisse van deze vrucht doet mij ook denken aan de zomer, voor een perfecte frisse combinatie heb ik een citroen/limoen mayonaise gemaakt. Het gerecht van vandaag zomerse groene asperges met zalm.

groene-gegrilde-asperges

Zomerse groene asperges met zalm ( 4 personen )

Ingrediënten:
Groene (grote) asperges 1 bos (12 stuks)
Zalmmoten (met huid) 4 st.
Zoete aardappel 1 st. (300 gram)
Aardappel (kruimelig) 4 st. (300 gram)
Gerookte ham 1 pakje a 100 gr.
Citroen  1 st.
Limoen 1 st.
Eieren 4 st.
Tuinkers 1 bakje

Ingrediënten citrus mayonaise :
Mayonaise (beckers) ½ pot
Citroen 1 st.
Limoen 1 st.
Peper/zout 1 tl.

Bereidingswijze:
1. Verhit de grilplaat/pan en kijk de asperges na op harde stukken en verwijder zo nodig met een aardappelschil mesje, dit is een houtachtige structuur wat niet lekker is om te eten. Wrijf de asperges in met wat olijfolie en peper en zout. Marineer de zalm met citroen en limoen sap, olijfolie en wat peper en zout.

2. Snijd de zoete aardappel en de normale aardappel in gelijke stukken en zet de aardappels met koud water op het vuur.

3. Als de grilplaat warm genoeg is (dit kan je meten door een asperge op de grilplaat/pan te leggen en als hij gaat sissen)dan kun je de asperges gaan grillen.

4. Pak een kom en schep hier de mayonaise in, voeg de zest van de citroen en limoen toe en roer het mengsel. Snijd de citroen en limoen door midden en prik met een vork in het vruchtvlees en knijp de citroen/limoen samen. Zo komt het meeste sap vrij. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk het mengsel in een spuitflesje en zet het terug in de koelkast.

5. Om de eieren te pocheren pak je een koffiekopje hier doe je een folie in, voeg hier een vers ei toe en knoop het goed dicht. Zet een pannetje met gekookt water op het vuur en laat het koken. Als het kookt doe je de 4 gevulde plastic zakjes in het kokende water. Als het eiwit gestold is en een witte kleur heeft gekregen kan je de eieren (met plastic zakje) uit het kokende water halen en laat je het afkoelen in koud water ( dit gebeurd ongeveer na 3 minuten).

6. Hou de asperges in de gaten en keer ze om met een vleestang of een grote pincet. Per persoon omwikkel je 1 asperge met gerookte ham en leg deze ook op de grillplaat/pan. Leg de zalmmoten op de grilplaat op de huid, dit doe je zodat de huid mooi knapperig wordt. Houdt de zalm in de gaten als je ziet dat hij een mooie garing krijgt keer je hem nog even om.

7. Giet de aardappels af. Haal het plastic zakje van de eieren, en snijd het ei door de midden bij het opmaken van de borden.

Serveertip: In plaats van tuinkers kan je ook bieslook gebruiken. Vind je vlees en vis niet een fijne combinatie kan de gerookte ham ook weg gelaten worden.

 

No Comments

Geef een reactie