37 Comments

Alioli, wat een verwennerij is dat toch! Valt net zoals snelle citroenmayonaise onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig, vet en intens van smaak. Het is zó makkelijk om zelf te maken, en geloof me nog lekkerder. Dat vettige van de alioli heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor! Alioli is lekker op een stokbroodje, bij frietjes, voor bij de BBQ, vleeswaren en op een lepeltje! Trouwens ook lekker bij een kroket, bitterballen of crostini. Zelf knoflookmayonaise (alioli) maken is super easy en zo klaar!

Alioli (Traditioneel)

Een eenvoudige knoflooksaus die oorspronkelijk uit Spanje komt. Hij wordt daar vooral geserveerd bij stokbrood, salades, koud vlees, en vis. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans (bij Barcelona), en is een samenvoeging van de woorden: knoflook en olie (all i oli). Oorspronkelijk wordt het gemaakt in een vijzel, zonder ei waar eerst de knoflook fijn wordt gemalen en vervolgens druppeltjes zonnebloem of olijfolie olie aan toegevoegd wordt. 

Zelf knoflooksaus (alioli) maken

Bereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten

  • 1 (heel) ei
  • 200 ml zonnebloemolie of olijfolie (let er wel op dat het geen bittere olie is)
  • 2 knoflooktenen (of meer als je het lekker vindt)
  • rasp van een 1/2 citroen (biologisch)
    snuf peper en zout

Benodigdheden
staafmixer
handrasp
knoflookpers

Bereidingswijze 
1. Als eerste mix één ei, voeg vervolgens de fijne knoflook en citroenrasp toe, totdat het goed gemengd is.
2. Nu voeg je vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op, het gaat je echt lukken!)
3. Breng nu als laatste op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen! 

Tip: houdt je van knoflooksaus met wat verse kruiden erin? Voeg dan bijvoorbeeld wat fijngehakte bieslook en peterselie toe. Liever wat minder knoflook in de knoflookmayonaise? Één knoflookteen kan ook voldoende zijn!

Ben je net zoals ik gek op sausjes? Bekijk dan eens snelle citroenmayonaise!

on 24 februari 2018

Dit is zo lekker! Ik heb het al wel eens zelf gemaakt, heerlijk, veel beter dan uit het pakje.

on 24 februari 2018

Ja jullie zijn lekker en jullie eten is zoo lekker elke keer opnieuw

on 24 februari 2018

Mmm klinkt echt heerlijk!
Ik maak ook sausjes, zo heb ik tzatziki kruiden gekocht, met wat mayo en Griekse yoghurt een guiltfree sausje! Heerlijk dit !

on 24 februari 2018

Zijn jullie nog samen Jadis?

on 25 februari 2018

Nog nooit zelf gemaakt. Maar ik ga het zeker eens proberen, gaat beter zijn dan uit een pakje.

Liefs, Eva
http://Www.dark-rebel.com

on 25 februari 2018

en ik maar denken dat aioli Italiaans is!!

on 25 februari 2018

Mmmm, klinkt weer heerlijk !

on 25 februari 2018

Yummm dit is zo lekker! Ik hou van Alioli!

on 25 februari 2018

Dat heb ik nog nooit zelf gemaakt! Ziet er wel lekker uit! 🙂

on 25 februari 2018

Ik ga het eens proberen! Klinkt heel zomers!

on 25 februari 2018

Kijk dat is nou iets wat ik als extraatje op tafel zou neerzetten. Vooral met feestjes hou ik het graag makkelijk en simpel.

on 25 februari 2018

Oooo dit is lekker ik heb direct het recept even overgeschreven 👍🏻😃

on 26 februari 2018

Mijn beste vriendin kan dit dus zo goed, maar misschien kan ik met dit recept haar eens een keer verrassen haha. Ik ga het zeker eens proberen!

on 26 februari 2018

Super makkelijk en lekker toch dat je dit tegenwoordig gewoon zelf kan maken! Geen vreemde moeilijke ingrediënten, hier houd ik van 🙂

on 26 februari 2018

Aioli is mijn lievelingsmayonaise. Maak hem eens met de staafmixer, dan is het helemaal een easy project. En serveer de mayonaise bij deze zwarte paella!
https://ilovefoodwine.nl/recept/arroz-negro-gambas/

on 26 februari 2018

I love Aioli! Het liefst in de zomer op een stokbroodje in een strandtent op Ibiza. Genieten!

on 26 februari 2018

Heb dit nog nooit zelf gemaakt, maar lijkt me wel te doen 😊 zelfs voor iemand die geen keukenprinses is 😉

on 26 februari 2018

ziet er wel erg lekker uit

Klinkt én ziet er heel lekker uit!

on 26 februari 2018

Zeker lekker! Ik ga deze ook eens proberen. Thx!

on 26 februari 2018

Ik ben fan! Klinkt heerlijk en niet moeilijk.

on 26 februari 2018

Dit ga ik zeker maken! Er gaat niks boven zelfgemaakte knoflooksaus.

on 26 februari 2018

ik ga dit eens proberen

on 27 februari 2018

Mmm heerlijk! Toevallig gisteren ook zelf knoflooksaus gemaakt, alleen dan met iets andere ingrediënten:)

on 27 februari 2018

Oh heerlijk, alleen maar liefde voor aioli! Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar ga zeker dit recept eens proberen.

on 27 februari 2018

ohhhh heerlijk!

on 27 februari 2018

Heerlijk! Lekker dippen met vers turks brood….hmmmm…

on 27 februari 2018

Heerlijk, weet je dat ik serieus het water in mijn mond voel lopen? Ik denk ineens weer terug aan de warme avonden na het werk bij Pata Negra in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Mjam, dat kan ik nu zelf dus ook realiseren 🙂

on 27 februari 2018

Mmm… ziet er echt super lekker uit.

on 28 februari 2018

Dat is echt lekker en snel gemaakt. Nog te doen voor iemand die niet heel handig is

on 28 februari 2018

Dat klinkt echt iets lekkers en fris. Ik zou het wel eens proberen, maar dan meer tijdens de warmere maanden.

on 28 februari 2018

Klinkt erg goed, ben benieuwd hoe deze smaakt. Ga hem zeker onthouden mocht ik ergens alioli bij nodig hebben.

on 2 maart 2018

Nooit geweten dat het eindelijk zo makkelijk is.

on 15 maart 2018

De echte Spaanse alioli is zonder ei. Onze Spaanse familie maakt het vaak met koud geperste olijfolie en als ik het na lange tijd weer eens probeer, blijk ik het belangrijkste te vergeten: slechts enkele druppeltjes Citroën zijn genoeg… https://margovonk.wordpress.com/2014/08/23/alliolie-zonder-ei/

on 15 maart 2018

Hoi Margo! Ja zoals al beschreven in mijn recept heb ik de traditionele manier ook benoemd. Tegenwoordig maken vele chefs hem op deze manier, ik zelf graag ook! Ik begrijp dat vanuit jouw Spaanse roots dit ‘not done’ is. Ik heb zelf ook in Spanje gewoond en was helemaal weg van de ailioli!

on 16 maart 2018

Ik ga het een keer uitproberen. Het klinkt wel lekker.
xxx

http://www.beautyandbooksmagazine.nl

on 19 maart 2018

Ik wil gewoon weg alles uit proberen mijn mond watert er van al jullie recepten

Write a comment:

*

Your email address will not be published.