krulworst

Mijn weg naar culinair recensent

Als je mij vraagt; “heb je zin om iets te proeven?” Sta ik al snel te watertanden. Ik vind proeven ontzettend leuk en ik word er zó blij van! Proeven is genieten voor mij. Nieuwe smaken ontdekken is wat ik mijn hele leven wil blijven doen.

Workshop uitbenen
Met school hadden we een interessant uitje. We gingen naar Best. Daar zit een vakschool, SVO genaamd. We kregen een workshop varken uitbenen. Klinkt spannend, maar ook een beetje beetje griezelig. Het was juist ontzettend interessant! Ik heb erg veel mogen leren van deze vakmensen. Er werd precies uitgelegd waar welk stuk precies vandaan komt. De studenten mochten stukken snijden en kregen deze mee naar huis. Dit heb ik zelf natuurlijk ook niet laten schieten. Uiteindelijk heb ik thuis met mijn vriend genoten van een twee-kleurig karbonaadje.

jadis svo

Jureren
Ik raakte tijdens deze dag aan de praat met één van de leraren van de vakschool. Hij vertelde mij dat er eens per jaar een wedstrijd is voor enthousiaste leerlingen. Zij kunnen producten inzenden om mee te doen aan deze wedstrijd. Natuurlijk werd ik meteen enthousiast. Nieuwe producten, dat moest ik proeven. Samen met een medestudent meldde ik mij aan om te gaan jureren.

Proeven en beoordelen
Proeven en kritisch zijn klinkt mij als muziek in de oren. ‘s-Morgens vroeg waren we 9 uur aanwezig in Best. De conciërge was zo aardig om ons op te halen op het station. We werden vriendelijk ontvangen, de sfeer zat er meteen goed in! We hadden er zin in en hadden geen idee wat ons precies te wachten stond. De groepen werden verdeeld, en na een korte instructie mochten we daarna worsten beoordelen. Mijn taak was notuleren en beoordelen. Er was een jurylid aanwezig die al 35 jaar in het vak zat en vol bewondering luisterden wij naar zijn kritiek. Als je een echte vakman hoort praten en je ziet zijn ogen twinkelen geeft dit alleen maar een nóg grotere boost om mijn hart te volgen en zo veel mogelijk te proeven in het leven.

krulworst

Monster worst
We hebben twee verschillende categorieën mogen beoordelen. Er kwamen veel bekende producten langs, maar ook wat innoverende vleesproducten die erg interessant waren om te proeven. Wat mij vooral is bij gebleven was de “Monster worst” dit was een bloedworst met zoete rozijnen erin verwerkt. Klinkt niet erg aantrekkelijk maar dat was het wel, de combinatie van zoet en hartig, was erg goed in balans.

Jadis&leroy

Wat ik als erg prettig heb ervaren is dat mijn mening er toe deed, eerst vond ik het een beetje spannend om zomaar kritiek te leveren maar als snel bleek dat de mening van Leroy (medestudent) en mij sterk overeen kwam.  Mijn weg naar culinair recensent. Ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb, maar dat vind ik juist mooi aan het leven. Je blijft leren en nieuwe producten en combinaties proeven. Het was een bijzonder leerzame dag, dit wil ik vaker gaan doen!

Ik dank vakschool SVO hartelijk voor deze unieke kans.

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

Geef een reactie