Venkeljam

Twintig bereidingen met venkel was de opdracht en daarbij had ik de groente venkel. Voordeel van venkel is dat het natuurlijk voor hartige en zoete bereidingen toepasbaar is. Jam is er ook in alle soorten ondertussen, naast de fruitjams mogen de groentejams natuurlijk niet ontbreken. Dat gaf een idee. Venkeljam! Nu het venkelseizoen weer is begonnen is het leuk om verschillende bereidingen te doen met venkel. Het is eigenlijk een jam met anijssmaak. Pak een boterham, smeer er een laagje boter op, smeer dan een beetje venkeljam erop en smullen maar! Eerst de jam even maken.

Jampot steriliseren
Belangrijk bij jam maken is natuurlijk dat de weckpotjes/jampotten goed schoon zijn. Doe dit door ze in de vaatwasser te doen en dan op zijn kop op een schone theedoek te zetten. Of wanneer je geen vaatwasser tot je beschikking hebt; kook ( 10 minuten ) in een pan met water en laat ook deze weer uitlekken op een droge theedoek. Vergeet de deksel niet te reinigen!

venkeljam

Venkeljam (1 pot)

Ingrediënten:
300 gr. Venkel
120 gr. Geleisuiker
50 ml. Wittewijnazijn

 

Bereidingswijze:

1. Begin met het snijden van de venkel. Venkel heeft een soort draden/nerven. Deze kun je beter verwijderen, het kan namelijk een onprettig gevoel geven bij het eten.
2. Snijd de venkel door de helft. Vervolgens snijd je het middelste gedeelte ( dit is duidelijk te zien) eruit. De rest kun je eerst in reepjes snijden om er vervolgens blokjes van te maken. De fijnere blokjes geven een lekkere structuur aan de jam.
3. Doe de venkel, geleisuiker en wittewijnazijn in een pan en laat dit pruttelen.
4. De geleisuiker moet voor de binding gaan zorgen. Roer door, wanneer de jam blijft pruttelen wanneer je roert, dan is de jam goed.
5. Pak de jampot erbij en giet in de pot. Sluit af met de deksel en zet hem ondersteboven. Zorg er natuurlijk wel voor dat deze goed dicht zit, anders zit er overal jam. Dit laatste doe je  zodat je jampot vacuüm trekt en dan is de jam langer houdbaar.

Heerlijk als broodbeleg of door de yoghurt!

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

Geef een reactie