Tulband met bergamot en Limoncello

Tulband met bergamot en Limoncello

Wat een feest! Eindelijk is bergamot verkrijgbaar bij de groenteboer. Ik leerde bergamot tijdens mijn stage in Brussel kennen bij michelinsterrenzaak WY Brussels. Dat er zo veel aroma zit 1 citrusvrucht, is bijzonder! Kennen jullie deze fantastische citrusvrucht al? Nu de dagen weer korter worden, hadden we extra zin in een smeuïge tulband met bergamot en limoncello. Limoncello is een geweldig drankje en natuurlijk onze favoriet! We hebben extra veel siroop gemaakt, zodat de tulband lekker ‘sticky’ wordt.


Tulband met bergamot

Deze citrusvrucht lijkt op een limoen, maar dan een slag groter. Als je deze citrusvrucht ruikt doet het je eerst denken aan een parfum. Rituals gebruikt geregeld bergamot in haar parfums, sprays, thee en overige en producten. Citroen is natuurlijk mijn favoriete citrusvrucht, maar deze staat zeker in mijn top 3 citrusvruchten!


Gek op zoet?
Probeer dan eens pure chocoladetaart met passievrucht!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Tulband met bergamot en Limoncello

Tulband met bergamot en Limoncello

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 8 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • Tulband vorm
  • Zesteur
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 125 g roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 geraspte schil van bergamot *groenteboer of te bestellen bij Leon van Rijswijk
  • 175 g zelfrijzend amandelmeel
  • 4 el amandelmelk
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Voor de siroop:
  • het sap van 1 bergamot *online of groenteboer
  • zest en sap van 1 biologische citroen
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eetlepels Limoncello zelfgemaakte is een aanrader
BEREIDING
  • Verwarm eerst de oven alvast voor op 175ºC, (gasovenstand 4)
  • Roer de boter en de suiker romig en klop er de eieren en (2/3) van de bergamot zest erdoor. Spatel grondig de bloem en het zout door het beslag en vervolgens de amandelmelk.
  • Vet de vorm goed in met roomboter
  • Schep het beslag in de vorm en zet die in de oven.
  • Maak terwijl de cake bakt de siroop: verhit het bergamotsap, citroen sap & zest en de suiker in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg als laatste nog wat Limoncello toe.
  • Laat de cake 40 min bakken of tot hij goudbruin is en gerezen. Zorg dat de satéprikker die je erin steekt er schoon en droog uitkomt, dan is hij gaar!
  • Prik met dezelfde satéprikker, heel veel gaatjes door de cake, zodra je hem uit de oven gehaald hebt. Giet de siroop er overheen, zorg dat de cake in het midden net zoveel siroop opneemt als aan de zijkanten. Bewaar een beetje voor het opmaken van de tulband.
  • Laat de cake een tijdje staan zodat hij de rest van de siroop kan opzuigen. Haal de cake pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld! Anders valt hij in grove stukken uit elkaar..
  • Zet de tulband op een mooie schaal of bord en versier nog met wat bergamot zest krulletjes siroop en poedersuiker, voor een feestelijk effect!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

27 reacties

  1. Heerlijke cake. Alleen is de receptuur niet helemaal duidelijk : waar komt de zest in de siroop ineens vandaan – ik had maar één bergamot, en de zest zat al in het beslag -, en waar blijft het genoemde citroensap?

  2. zei je limoncello?? wacht even !! ik kom eraan. ik vind het heerlijk, manlief en dochter houden wedstrijdjes wie de lekkerste kan maken. Bergamot ken ik niet, maar ik zal mijn ogen open houden

  3. OMG Jadis, dat ziet er gewoon fantastisch uit!! Fijn dat er amandelmelk gebruikt wordt, de roomboter kan ik vervangen door plantaardige boter, maar voor die eieren heb ik dan nog geen oplossing… Misschien als ik bakpoeder toevoeg?
    X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte