tulband met bergamot en limoncello

Tulband met bergamot en Limoncello

Wat een feest! Eindelijk is bergamot verkrijgbaar bij de groenteboer. Ik leerde bergamot tijdens mijn stage in Brussel kennen bij michelinsterrenzaak WY Brussels. Dat er zo veel aroma zit 1 citrusvrucht, is bijzonder! Kennen jullie deze fantastische citrusvrucht al? Nu de dagen weer korter worden, hadden we extra zin in een smeuïge tulband met bergamot en limoncello. Limoncello is een geweldig drankje en natuurlijk onze favoriet! We hebben extra veel siroop gemaakt, zodat de tulband lekker ‘sticky’ wordt.

Bergamot
Deze citrusvrucht lijkt op een limoen, maar dan een slag groter. Als je deze citrusvrucht ruikt doet het je eerst denken aan een parfum. Rituals gebruikt geregeld bergamot in haar parfums, sprays, thee en overige en producten. Citroen is onze lieveling citrusvrucht, maar deze staat zeker in onze top 3 citrusvruchten!

Tulband met bergamot en Limoncello

Bereidingstijd: +/-50 minuten

Ingrediënten (8 personen)
125 g roomboter
150 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren
1 geraspte schil van bergamot
175 g zelfrijzend amandelmeel
snufje zout
4 el amandelmelk
2 eetlepels poedersuiker

Voor de siroop:
het sap van 1 bergamot 
het sap van 1/2 citroen
150 g poedersuiker
2 eetlepels Limoncello

Benodigdheden:
Handrasp
Tulband vorm 

Voorbereiden
Verwarm de oven alvast voor op 175ºC, (gasovenstand 4)
Bereidingswijze

  1. Roer de boter en de suiker romig en klop er de eieren en de bergamotschil door. Spatel grondig de bloem en het zout door het beslag en vervolgens de amandelmelk.
  2. Vet de vorm goed in met roomboter
  3. Schep het beslag in de vorm en zet die in de oven.
  4. Maak terwijl de cake bakt de siroop: verhit het bergamotsap, zest en de suiker in een pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg als laatste nog wat Limoncello toe. 
  5. Laat de cake 40 min bakken of tot hij goudbruin is en gerezen. Zorg dat de satéprikker die je erin steekt er schoon en droog uitkomt, dan is hij gaar!
  6. Prik met dezelfde satéprikker, heel veel gaatjes door de cake, zodra je hem uit de oven gehaald hebt. Giet de siroop er overheen, zorg dat de cake in het midden net zoveel siroop opneemt als aan de zijkanten. Bewaar een beetje voor het opmaken van de tulband.
  7. Laat de cake een tijdje staan zodat hij de rest van de siroop kan opzuigen. Haal de cake pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld! Anders valt hij in grove stukken uit elkaar..
  8. Zet de tulband op een mooie schaal of bord en versier nog met wat bergamotschil, siroop en poedersuiker, voor een feestelijk effect! 

Gek op zoet? Probeer dan eens pure chocoladetaart met passievrucht! 

 

 

 

14 Comments

  • Reply Deborah Hamar 10 januari 2018 at 15:50

    Het water loopt mij in de mond bij het lezen van al jullie lekkere gerechten.
    Deze tulband zal zeker in de smaak vallen op feestjes 🙂

  • Reply Bryan Blaes 10 januari 2018 at 16:14

    Ik krijg hier gelijk zin in! Wat een heerlijk gerechtje!

  • Reply Anne - Travelgoodies.nl 10 januari 2018 at 18:48

    Oeii dit ziet er lekker uit! Hou van Limoncello

  • Reply Anne - Travelgoodies.nl 10 januari 2018 at 18:49

    Oh lekker zeg! Hou van limoncello

  • Reply Lazy Bird 11 januari 2018 at 10:52

    OMG Jadis, dat ziet er gewoon fantastisch uit!! Fijn dat er amandelmelk gebruikt wordt, de roomboter kan ik vervangen door plantaardige boter, maar voor die eieren heb ik dan nog geen oplossing… Misschien als ik bakpoeder toevoeg?

    X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

  • Reply Lazy Bird 11 januari 2018 at 10:53

    Dit ziet er zo fantastisch lekker uit!!!! Zou ik de eieren door iets anders kunnen vervangen denk je? Bakpoeder toevoegen ofzo?

    X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

  • Reply Cynthia 11 januari 2018 at 12:32

    Oh das een lekker recept om een keer uit te pakken voor een visite. Mooie foto ook! Jammie!

  • Reply Marjolein (@goedhardt) 11 januari 2018 at 13:57

    Lekker en leuk om het zo te presenteren. Het oog wil immers ook wat. Lekker hoor!

  • Reply missdudeblogging 11 januari 2018 at 15:03

    Ooooh dat ziet er jammie uit 🙂 ik ga ‘m even onthouden!

  • Reply Budget Diva (@De_Budget_Diva) 11 januari 2018 at 16:23

    Lekker! Die wil ik ook maken! Met mijn zelf gemaakte Limoncello, natuurlijk 😉

  • Reply Laura - I scream beauty! 11 januari 2018 at 18:02

    Ziet er lekker uit!!

  • Reply Armande 12 januari 2018 at 20:47

    Ziet er heerlijk uit. Ik heb een tulbandvorm en nooit gebruikt. O, schande!

  • Reply feliceveenman 14 januari 2018 at 23:31

    zei je limoncello?? wacht even !! ik kom eraan. ik vind het heerlijk, manlief en dochter houden wedstrijdjes wie de lekkerste kan maken. Bergamot ken ik niet, maar ik zal mijn ogen open houden

  • Reply Willem Meester 15 januari 2018 at 08:17

    Wat een heerlijke foto’s en wat lijkt mij dit een lekker gerecht. De roomboter zou ik zelf (indien dat mogelijk is) vervangen voor een plantaardige variant.

  • Reply Jenny - ikreis.net 15 januari 2018 at 08:30

    Wat een heerlijk recept! Ik ga hem opslaan voor m’n verjaardag binnenkort.

  • Reply stefaanvivant 15 januari 2018 at 12:49

    cake en limoncello! damn mijn 2 favo’s 🙂 #foodporn 🙂

  • Geef een reactie