surinaamse bruine bonen

Surinaamse bruine bonen

Bruine bonen.. Dat is normaal niet mijn favoriet, maar omdat ik zo van koken houd moet ik ook gerechten en producten proeven die ik normaal niet eet. Toen ik zag wat er allemaal in dit recept ging, en de geur in ons primitieve keukentje begon te hangen dacht ik dit moet ik proeven! Let op de maggiblokjes (bouillonblokjes) zijn kleiner. Gebruik dus niet van die grote bouillonblokjes dan worden gerechten te zout. En om even in de sfeer te komen een heel toepasselijk liedje, BB met R. De hoeveelheid Surinaamse bruine bonen is voor ongeveer 8 personen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7pqIcSZGYHc

Surinaamse bruine bonen (8 personen)

Ingrediënten:
Zoutvlees 500 gr.
Olie 3 el.
Uien 2 st.
Knoflook halve bol (geperst of heel fijn gesneden)
Kippenvleugels 4 st.
Bruine bonen 2 potten (2x 720 gr.)
Water (500 ml)
Maggiblokjes 2 st.
Zout 1/2 el.
Bruine suiker 1,5 el.
Zwarte peper 1 el.
Laos 4 st. in 1 cm.
Knakworsten 400 gr. (1 pot)
Bosuitjes 4 st.
Bladselderij 1 bosje
Mixed pickles ( gemengd tafelzuur 275gr.)

 

Bereidingswijze:

1. Kook het zoutvlees voor een uur. De kippenvleugels koken in een andere pan voor een half uur . Kook de rijst gaar zoals op de verpakking of natuurlijk in je rijstkoker.

2. Snipper de ui en snijd de knoflook fruit dit aan in olie.

3. Doe de kip erbij en bak bruin. Snijd het zoutvlees in stukjes en voeg toe in de pan.

4. Voeg de bruine bonen toe met een glas water goed door mengen. Pak een pan met water en kook de rijst.

5. Schep 4 eetlepels van de bonen uit de pan op een bordje en prak deze fijn, voeg weer toe aan de bruine bonen.

6. Voeg suiker, zout, peper, laos en de bouillonblokjes toe aan de bruine bonen en voeg nog een glaasje water toe. Laat dit stoven voor 10 minuten.

7. Hak de bladselderij, mixed pickles en bosuitjes fijn en snijd de knakworsten in kleine stukjes, voeg toe aan de bonen en roer door het geheel. Verwarm nog 5 tot 10 minuten.

8. Je serveert dit gerecht natuurlijk met witte rijst. Lekker wat frisdrank erbij en nog een djogo. Eventueel nog wat komkommer in het zuur en peper. Smullen maar!

No Comments

Geef een reactie