1. Iedereen kent de  ‘droom pannen’  van Le Creuset wel, toch!? Stuk voor stuk allemaal plaatjes om naar te kijken en perfect om mee te koken. Om de zoveel tijd komt er een nieuwe kleur uit en wij hadden het geluk om de nieuwste variant uit te proberen! De kleur zit tussen blauw en turquoise in en heet Deep Teal. Prachtig! Wij hebben één van onze favoriete wintermaaltijden gemaakt. Stoofvlees met friet en citroenmayonaise is om je vingers bij af te likken! Lekker om de krokante frietjes in de stoof te dippen met wat frisse mayonaise!

Nieuw: Le Creuset collectie Deep Teal

Vanaf jongs af aan ben ik veel in de keuken te vinden. Mijn moeder heeft de (oude) bekende oranje Le Creuset pan en ik herinner mij het lekkere stoofvlees van vroeger nog goed. Deze pannen zijn gemaakt van gietijzer en dit zorgt ervoor dat het eten geleidelijk goed verwarmd wordt. Slow cooking ook wel genoemd (met veel aandacht, tijd en liefde bereidt)! 

Stoofvlees met krokante friet en frisse citroenmayonaise

Bereidingstijd (3,5 uur)

Ingrediënten: (4 personen)
1/2 kilo Ierse runderlappen (Albert Heijn)
2 eetlepels Whisky (voor extra smaak!)
2 plakken peperkoek/kruidkoek
3 winterpenen of wortels
200 ml runderboullion
3 laurierbladeren
sap & rasp van een 1/2 Biologische citroen  (Albert Heijn of groenteboer)
4 uien (in ringen)
1 kleine knoflookteen (fijngehakt)
50 gram bakboter of roomboter
500 gram oven friet met schil

Snelle citroenmayonaise
1 ei
200 ml zonnebloemolie
sap & rasp van een 1/2 Biologische citroen (Albert Heijn of groenteboer)
peper/zout

Benodigdheden:
braad-stoofpan (Le Creuset)
handrasp (om de citroenschil te raspen)
staafmixer

 Bereidingswijze:

  1. Laat de runderriblappen op kamertemperatuur komen en snij het in kleine stukken van 2 bij 2 centimeter.
    Bestrooi met wat zout en peper en citroensap. Laat 30 gram boter smelten en bak het vlees rondom aan tot dat het bruin is.
  2. Bak de uien, citroenrasp en knoflook even mee. Snijd de de wortel in dunne rondjes en voeg toe. 
  3. Als de ui wat zachter en verkleurd is voeg je daarna de bouillon, de whisky en de laurierbladeren toe. Breek de kruidkoek in kleine stukken en roer het geheel door. Leg de deksel op de pan en zet de braadpan op een kleine pit, op een laag vuurtje. Laat dit zeker 3 uur staan. Tussendoor wel even roeren (anders koekt het aan), ruiken en natuurlijk proeven!
  4. Bereidt nu de frietjes zoals op de verpakking staat en zorg ervoor dat ze super krokant zijn!
  5. Als laatste mix één ei, citroenrasp en wat citroensap totdat het goed gemengd is. Voeg vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op). Breng op smaak met zout en peper! 

    Wil je vervolgens ook voortaan koken met Le Creuset? Neem daarom een kijkje op de website. Vanaf 1 februari is deze kleur Deep Teal ook online verkrijgbaar. Wist je dat Le Crueset levenslange garantie geeft? Nog meer winterse recepten? Kijk dan eens naar het Surinaamse stoofpot recept. 

#spon (Om ons favoriete wintergerecht te maken zijn we een samenwerking aan gegaan met Le Creuset)

on 24/01/18

Wat een heerlijk recept weer, ik krijg meteen trek en ja zo een pan die hadden wij thuis ook. Grappig dat je bij de mayo zegt ‘geef niet te snel op’ want ik denk dat je aardig moet roeren om het dik te krijgen 🙂 Ik ga het gewoon eens proberen.

on 24/01/18

Hoi Lodi,

Ja, daarom heb je de staafmixer nodig dan lukt het zeker :-)!

on 24/01/18

oef dat klinkt lekker!

on 24/01/18

Heerlijk recept! Dit is echt een klassieker, ik ben dol op stoofvlees met frietjes. Ik heb zelf alleen nog nooit stoofvlees gemaakt. Wel vind ik zelfgemaakte frietjes uit de oven een echte aanrader.
Liefs,
Yara

on 24/01/18

Mmm, ik ben dol op fietjes en deze combinatie lijkt me helemaal geweldig! ☺️ Ik ben groot fan van Le Creuset en heb verschillende ovenschalen. Een mooie braadpan is de volgende stap!

on 24/01/18

Lekker hoor. Ga ik een keertje maken!

on 24/01/18

Ondanks dat ik net gegeten heb, krijg ik toch trek. Ik ben dol op stoofvlees, zowel rund als lamsstoofpotjes.

on 24/01/18

Stoofvlees-friet is echt één van mijn favoriete gerechten, dus ik begin al meteen te watertanden 😀

on 24/01/18

Mjam, ik RUIK bijna weer de keuken van mijn oma. Zelf haak ik af bij een bereidingstijd van 3,5 uur 🙂

on 24/01/18

OH, het water loopt me nu al in de mond joh! Ik heb een paar jaar geleden zo’n pan voor mijn verjaardag gekregen maar er nog nooit stoofvlees in gemaakt. Dat moet dus maar eens gaan gebeuren!

on 24/01/18

Water loopt en in de mond!

on 25/01/18

Dit klinkt wel echt heel erg lekker! Ik ga je recept opslaan 🙂

on 25/01/18

Bedankt! Laat je het ons weten als je het gemaakt hebt?

Klinkt overheerlijk!

Deze foto’s zijn werkelijk prachtig! Ik krijg er ontzettend veel trek van, wat ben ik blij dat ik jullie blog heb ontdekt. Die pan heeft een beeldige kleur. Malou x

on 25/01/18

Hoi Malou, bedankt voor je reactie en compliment :-)!

Heerlijk lijkt me dit! Ik vind stoofvlees heerlijk, al maak ik het zelf echt nooit. Het moet altijd zo lang sudderen dat ik eigenlijk het geduld niet heb om het te maken. Vind het altijd te veel moeite. Jammer eigenlijk want ik vind het dus wel superlekker. Misschien moet ik me er toch maar eens aan gaan wagen..

on 25/01/18

Haha! Hoi Janet, ik zou het toch een keertje weer gaan maken. Lekker met veel liefde gemaakt en je zal er van smullen :-)!

on 25/01/18

Mijn vriend maakt ook altijd stoofvlees klaar in zo’n Creuset pot. Zo lekker

Mmm dat ziet er echt uit om van te smullen!

on 27/01/18

Ik hou niet van stoofvlees maar ik vind het er hier wel erg lekker uitzien 😋

on 27/01/18

Dat klinkt lekker!

on 02/02/18

Weer een mega lekker recept van jullie!
Ik vind het er altijd zo lekker uitzien.
Maar voor een keuken barbaar als ik is dit veel te moeilijk!

Kunnen jullie ook een recept maken met heeel weinig stappen & Ingrediënten en net zo lekker?

on 03/02/18

Yumm, dat ziet er erg lekker uit ! Ik krijg er gelijk trek van…

on 03/02/18

Volgend weekend verjaardagen met flink wat eters bij ons thuis. Ik was net aan het denken wat ik zou maken. Ik denk dat dit het wordt! Lijkt me heerlijk!

on 03/02/18

Wat ziet dat er lekker uit zeg. Ik krijg trek.

on 03/02/18

Ziet er lekker uit!!

on 03/02/18

twee eetlepels wiskey….hmmm normaal ben ik geneigd te zeggen: zonde van de wiskey, maar nu zou je wel eens gelijk kunnen hebben. Ik ga het proberen

on 04/02/18

Dit ziet er echt heerlijk uit! Een echt belgisch gerecht, wat velen op zondag eten!

on 05/02/18

Frietje Stoof altijd goed zal dit weekend proberen te maken

on 08/02/18

Geweldige pannen, mijn ouders hadden er vroeger een paar. Onverwoestbaar zijn die dingen! Mooie kleur ook deze!

Dat klinkt goed! Mijn schoonmoeder heeft trouwens volgens mij zo’n pan in het oranje.

Yay! Belgisch op en top 😉

Ik ben dol op stoofvlees! Lekker lijkt me dit!

2 Trackbacks:

[…] Zoek je een gerecht voor bij deze frisse mayonaise? Maak daarom eens stoofvlees met oven frietjes en citroenmayonaise. […]

[…] Houd je van ouderwetse maar lekkere gerechten? Maak dan eens stoofvlees met oven friet en citroenmayonaise! […]

Write a comment:

*

Your email address will not be published.