spicy chocolademelk

Spicy soja chocolademelk

Chocolademelk. Een drankje wat weer terug komt tijdens het koude winterweer. In verschillende soorten en maten. Met marshmallows en een flinke toef slagroom. De oploschocolademelk van vroeger of gesmolten chocoladereep door de melk roeren. Dit recept heeft een link met de Maya tijd, het is namelijk kruidig en licht pittig. Een recept voor twee bekers, want deze spicy soja chocolademelk deel je natuurlijk!

Xocatl, de chocolademelk van vroeger
Cacaobomen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. De boom werd door de Maya’s naar Mexico gebracht in de zevende eeuw. Dat het drankje dat de Maya’s maakten niet te vergelijken is met de smaak van de chocolademelk van nu is goed te begrijpen. Zij vermaalden de cacaobonen die eerst geroosterd waren om vervolgens te mengen met water en kruiden. Dit resulteerde in een bitter drankje. Ook werd dit drankje vermengd met wijn en peper. De naam die er werd gegeven aan dit drankje was “xocatl “,  ook wel bitter drankje.
Vanaf de 17e eeuw werd de cacaodrank in Nederland bekend. Conrad van Houten was uiteindelijk degene die een bijzondere uitvinding deed: de cacaopers. Een belangrijke ontdekking aangezien hier cacaopoeder mee gemaakt kon worden en dit zou natuurlijk gemakkelijk vermengd kunnen worden met andere ingrediënten. Joseph Fry & Son in 1849 mengden suiker, cacaoboter en cacaopoeder. Dit zorgde voor een pasta. Dit was het begin van de repen, bonbons, chocoladepasta en chocolademelk die wij tegenwoordig kennen.

spicy chocolademelk

Ingrediënten:
Sojamelk 500 ml.
Sojaslagroom 100 ml.
Pure chocolade 100 gr.
Kaneelstokje 1 st.
Gember (vers) 1 plakje van een centimeter.
Five spices 1 el.
Cacaopoeder 1 el.
Suiker 2 el.
Cayennepeper 1 mespuntje.

Bereidingswijze:

1. Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur. Voeg hier het kaneelstokje en de gember aan toe. Voeg vervolgens de five spikes toe.
2.Breek de chocolade in stukjes en smelt de chocolade in de melk, nu kun je ook de cacao toevoegen.
3.Haal de gember en het kaneelstokje uit de melk.
4. Klop de slagroom lobbig.
5. Pak een mooi hoog glas ( latte macchiato glas bijvoorbeeld). Schenk hier de kruidige chocolademelk in en garneer met de slagroom een snufje cayennepeper en cacao.

5 Comments

 • Reply Elbrich 7 maart 2015 at 10:56

  Het ziet er heerlijk uit! Helaas ben ik niet zo’n chocolademelk drinker.

  Liefs, Elbrich

  • Reply Anouk 9 maart 2015 at 21:27

   Hoi Elbrich, zelfs niet als je het zelf maakt?

 • Reply Manon 7 maart 2015 at 11:25

  Wat leuk, dat stukje geschiedenis er bij! Ik hou echt van chocolademelk, snel weer eens maken 😀

  • Reply Anouk 9 maart 2015 at 21:27

   Manon! Bedankt voor je bericht. Zelf maken is het lekkerste natuurlijk. We willen graag wat meer vertellen over het recept of product zelf, dus bedankt voor het compliment!

 • Reply saskiameuldijkSaskia 26 september 2016 at 18:49

  Dit ziet er echt suuuper lekker uit :O van de winter eens maken!

 • Geef een reactie