spicy chocolademelk

Spicy soja chocolademelk

Chocolademelk. Een drankje wat weer terug komt tijdens het koude winterweer. In verschillende soorten en maten. Met marshmallows en een flinke toef slagroom. De oploschocolademelk van vroeger of gesmolten chocoladereep door de melk roeren. Dit recept heeft een link met de Maya tijd, het is namelijk kruidig en licht pittig. Een recept voor twee bekers, want deze spicy soja chocolademelk deel je natuurlijk!

Xocatl, de chocolademelk van vroeger
Cacaobomen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. De boom werd door de Maya’s naar Mexico gebracht in de zevende eeuw. Dat het drankje dat de Maya’s maakten niet te vergelijken is met de smaak van de chocolademelk van nu is goed te begrijpen. Zij vermaalden de cacaobonen die eerst geroosterd waren om vervolgens te mengen met water en kruiden. Dit resulteerde in een bitter drankje. Ook werd dit drankje vermengd met wijn en peper. De naam die er werd gegeven aan dit drankje was “xocatl “,  ook wel bitter drankje.
Vanaf de 17e eeuw werd de cacaodrank in Nederland bekend. Conrad van Houten was uiteindelijk degene die een bijzondere uitvinding deed: de cacaopers. Een belangrijke ontdekking aangezien hier cacaopoeder mee gemaakt kon worden en dit zou natuurlijk gemakkelijk vermengd kunnen worden met andere ingrediënten. Joseph Fry & Son in 1849 mengden suiker, cacaoboter en cacaopoeder. Dit zorgde voor een pasta. Dit was het begin van de repen, bonbons, chocoladepasta en chocolademelk die wij tegenwoordig kennen.

Spicy chocolademelk

Ingrediënten:

Bereidingstijd: 10 minuten

(2-3 personen)
Sojamelk 500 ml.
Sojaslagroom 100 ml.
Pure chocolade 100 gr.
Kaneelstokje 1 st.
Gember (vers) 1 plakje van een centimeter. (Verwijder de schil)
Five spices 1 el.
Cacaopoeder 1 el.
Suiker 1 el.
Cayennepeper 1 mespuntje.

Bereidingswijze:

1. Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur. Voeg hier het kaneelstokje en de gember aan toe. Voeg vervolgens de five spices toe.
2.Breek de chocolade in stukjes en smelt de chocolade in de melk, nu kun je ook de cacao toevoegen.
3.Haal de gember en het kaneelstokje uit de melk.
4. Klop de slagroom lobbig.
5. Pak een mooi hoog glas ( latte macchiato glas bijvoorbeeld). Schenk hier de kruidige chocolademelk in en garneer met de slagroom een snufje cayennepeper en cacao.

Gek op chocolade? Probeer dan eens de chocoladetaart met passievrucht!

Print Friendly, PDF & Email

14 Comments

  • Reply Elbrich 07/03/15 at 10:56

    Het ziet er heerlijk uit! Helaas ben ik niet zo’n chocolademelk drinker.

    Liefs, Elbrich

    • Reply Anouk 09/03/15 at 21:27

      Hoi Elbrich, zelfs niet als je het zelf maakt?

  • Reply Manon 07/03/15 at 11:25

    Wat leuk, dat stukje geschiedenis er bij! Ik hou echt van chocolademelk, snel weer eens maken 😀

    • Reply Anouk 09/03/15 at 21:27

      Manon! Bedankt voor je bericht. Zelf maken is het lekkerste natuurlijk. We willen graag wat meer vertellen over het recept of product zelf, dus bedankt voor het compliment!

  • Reply saskiameuldijkSaskia 26/09/16 at 18:49

    Dit ziet er echt suuuper lekker uit :O van de winter eens maken!

  • Reply Eva 26/01/18 at 12:06

    Leuk dat je er ook een stukje achtergrond informatie bij vermeld 🙂 Het klinkt echt super lekker! Dit wil ik sowieso eens proberen te maken.

  • Reply Kevin 26/01/18 at 17:48

    Dat ziet er super goed uit! Ik laat alleen voor mezelf de gember weg, niet mijn ding Haha

  • Reply feliceveenman 26/01/18 at 18:58

    leuk dat verhaal over chocola, daar hou ik van!
    alle ingredienten voor je spicy chocolademelk zijn heerlijk. Op een na: het hoofdingredient. Ik vind soja gewoon…( ik mag van mijn moeder niet zeggen dat eten vies is..) maar ik ga dit zeker maken voor mij en mijn chocolademelk verslaafde zoon, maar dan met …Juist .

  • Reply Rory 27/01/18 at 13:54

    Mmmmm lekker! Ik hou van chocolade (het liefst puur overigens) en ook van spicy. Chocolademelk ‘met een bite’. Ik vind het een heel goed idee. Voor dochtertje van 5 overigens niet. Al is ze nu zover dat ze pindakaas op brood heel lekker kan vinden met een beetje (niet al te hete) sambal. De Surinaamse sambal die H. en ik eten mag en krijgt ze natuurlijk niet 😉

  • Reply Ilona Izabella 27/01/18 at 14:44

    Ik ben gek op chocolademelk! Ik drink het stiekem soms ook in de zomer (ja, de warme versie – omdat het kan). Deze pittige versie klinkt ook ontzettend lekker, ik sla deze op om binnenkort uit te proberen!

  • Reply イiffany ▲nthonia ♥ (@TiffanyCFOD) 27/01/18 at 17:03

    Ik ben gek op alles chocola! In de winter vind ik het daarom soms lekker om een kopje chocolademelk te drinken. Maar een spicy versie zie ik niet zo zitten helaas.

  • Reply Neeltje | Thoughts in Style 28/01/18 at 12:19

    Ik ben zelf niet zo’n fan van chocolademelk… Maar het klinkt wel lekker haha 🙂

  • Reply Lindsey Beljaars 29/01/18 at 12:27

    Dit klinkt echt fantastisch!!!

  • Reply roadtrippersofthesun 31/01/18 at 19:39

    Lijkt me overheerlijk! En al zeker in deze periode van het jaar!

  • Geef een reactie