[:nl]

Mayonaise, wat een goddelijke uitvinding! Valt onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig en vet. Als je het zelf maakt, zelfs nóg lekkerder. Dat vettige van de mayonaise heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor! Citroenmayonaise is lekker bij oven frietjes, op stokbrood, voor bij de BBQ, vleeswaren, op een lepeltje (haha), en doet het goed bij vrijwel alles wat gefrituurd is! Deze snelle citroenmayonaise is perfect voor alle mensen met drukke agenda’s.

Mayonaise

Vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus: mayonaise, daarvoor noemde we het een ei-emulsie of een ‘Jelly’. Het woord ‘mayonaise’ is vernoemd naar de het Franse woord: moyeu, wat letterlijk betekend ‘dooier van het ei’. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders. De Japanse Kewpie mayonaise vind ik ook super lekker! Deze mayonaise wordt net zoals dit recept met een heel ei gemaakt en heeft een zuurtje. Waar heeft deze mayonaise die specifieke smaak aan te danken? Vaak wordt er appel cider of rijstazijn aan toegevoegd. 

Snelle citroenmayonaiseBereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten

  1. 1 (heel) ei
  2. 200 ml olijfolie
  3. sap van een 1/2 citroen & rasp van een 1/2 citroen (biologisch) Siciliaanse van Eko Plaza (aanrader)
  4. snuf peper en zout

Benodigdheden
staafmixer
handrasp

Bereidingswijze 
1. Als eerste mix één ei, citroenrasp en wat citroensap totdat het goed gemengd is.
2. Nu voeg je vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op).
3. Breng nu als laatste op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen! 

Zoek je een gerecht voor bij deze frisse mayonaise? Maak daarom eens stoofvlees met oven frietjes en citroenmayonaise.

[:en]

Mayonaise, wat een goddelijke uitvinding! Valt onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig en vet. Als je het zelf maakt, zelfs nóg lekkerder. Dat vettige van de mayonaise heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor! Citroenmayonaise is lekker bij oven frietjes, op stokbrood, voor bij de BBQ, vleeswaren, op een lepeltje (haha), en doet het goed bij vrijwel alles wat gefrituurd is! Deze snelle citroenmayonaise is perfect voor alle mensen met drukke agenda’s.

Mayonaise

Vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus: mayonaise, daarvoor noemde we het een ei-emulsie of een ‘Jelly’. Het woord ‘mayonaise’ is vernoemd naar de het Franse woord: moyeu, wat letterlijk betekend ‘dooier van het ei’. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders. De Japanse Kewpie mayonaise vind ik ook super lekker! Deze mayonaise wordt net zoals dit recept met een heel ei gemaakt en heeft een zuurtje. Waar heeft deze mayonaise die specifieke smaak aan te danken? Vaak wordt er appel cider of rijstazijn aan toegevoegd. 

Snelle citroenmayonaise

Bereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten

1 (heel) ei
200 ml zonnebloemolie of olijfolie
sap van een 1/2 citroen & rasp van een 1/2 citroen (biologisch)
snuf peper en zout

Benodigdheden
staafmixer
handrasp

Bereidingswijze 
1. Als eerste mix één ei, citroenrasp en wat citroensap totdat het goed gemengd is.
2. Nu voeg je vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op). 
3. Breng nu als laatste op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen! 

Zoek je een gerecht voor bij deze frisse mayonaise? Maak daarom eens stoofvlees met oven frietjes en citroenmayonaise.[:]

on 28 januari 2018

Nog nooit zelf mayonaise gemaakt. Naar het schijnt is het niet altijd even simpel!

on 28 januari 2018

Ik heb het ook nog nooit gemaakt, ben een helemaal geen keukenprinses. Maar zou dit wel eens graag proberen…

Groetjes, Eva
http://www.dark-rebel.com

on 28 januari 2018

Ziet er lekker uit! Had het al voorbij zien komen in het recept met het stoofvlees.
Stuk gezonder dan gewone mayo denk.

on 28 januari 2018

Wow, perfect in z’n eenvoud – ga ik denk ik straks meteen al uitproberen!

Het klinkt lekker, love fris en iets zuur smaak. Nog nooit gemaakt en geproefd.

http://dhini.nl

on 28 januari 2018

Nog nooit zelf gemaakr. Maar klinkt lekker fris

on 28 januari 2018

Lekker! Eigenlijk moet ik jouw blog nooit bezoeken als ik trek heb haha.

on 28 januari 2018

Nog nooit zelf gemaakt, maar ik ben dan ook niet echt een sausjes eter haha

on 29 januari 2018

Zelfgemaakte mayonaise is eigen poepsimpel en o zo lekker! Heerlijk!

on 29 januari 2018

Zoals iedereen hier in de reacties heb ik dit ook nog nooit zelf gemaakt. Om eerlijk te zijn, sta ik niet zo graag in de keuken! 🙂 Het klinkt wel erg lekker fris! Misschien onthouden voor in de zomermaanden!

on 29 januari 2018

Ik maak ook graag mijn eigen mayonaise. Ik moet zeggen de ene keer lukt het me beter dan de andere keer 😉 Leuke toevoeging sap & rasp van de citroen. Jum!

on 29 januari 2018

Interesting! Ik sla dit even op, want lijkt me wel leuk (en lekker) om ook eens een keer te proberen.

on 29 januari 2018

Lekker hoor, zag ik deze van de week ook niet bij een lekker recept van jou staan?

on 29 januari 2018

Heerlijk lijkt me. Ik wist helemaal niet dat het woord mayonnaise daarvan kwam!

on 29 januari 2018

Ik ben ook fan van de Kewpie mayonaise, die is ook heerlijk met sushi <3
Verder eet ik bijna geen mayo meer omdat dat niet past bij het veganist zijn 😉 Maar soms mis ik het wel, lekker bij de friet ofzo

on 30 januari 2018

Bedankt voor je recept. Ik ga het uitproberen.

on 30 januari 2018

Mmmm dit klinkt heerlijk!

on 30 januari 2018

Ik eet geen mayonaise dus zal dit niet maken. Maar het recept ziet er wel gemakkelijk uit.

on 30 januari 2018

Ik moet dit echt een keer gaan proberen!

on 30 januari 2018

En ik maar denken dat het moeilijk is om mayo te maken :O Niet dus!

on 30 januari 2018

Whut? Is het zó eenvoudig? Daar kan en mag ik best wel eens de tijd en ruimte voor maken. Goede tip! Dankjewel!

on 30 januari 2018

Dat is simpel om te maken eigenlijk, haha. Maar nog makkelijker is natuurlijk mayo kopen in de winkel :$ En dat is ook wat ik eigenlijk altijd doe, haha

on 30 januari 2018

oooh dat klinkt wel heel erg lekker, die ga ik binnenkort zeker een keer maken.

on 2 februari 2018

Hallo,

Wat leuk dat je dit online zet.
Ik at dat vroeger altijd zelfgemaakte mayonaise. Dat is zo lekker.

Liefs Naomi

on 3 februari 2018

Lijkt mij lekker en een gezonde variant! Ik ben dol op patat ik ga zeker deze mayonaise binnenkort maken.

on 9 februari 2018

Nog nooit mayo gemaakt maar hij klinkt wel als een hele frisse mayonaise

on 21 februari 2018

manlief maakt hier in een ommezien een hele pot mayonaise, en dan wil je nooit meer anders, geloof me! Ik ga hem eens vragen er wat citroen bij te doen, lijkt me lekker

on 22 februari 2018

Oh wat goed! Ja een klein beetje rasp erbij maakt het nóg lekkerder. Ik hoor graag van je!

One Trackback:

[…] wat een verwennerij is dat toch! Valt net zoals snelle citroenmayonaise onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig, vet en intens van […]

Write a comment:

*

Your email address will not be published.