Snelle citroenmayonaise

Mayonaise, wat een goddelijke uitvinding! Valt onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig en vet. Als je het zelf maakt, zelfs nóg lekkerder. Dat vettige van de mayonaise heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor! Citroenmayonaise is lekker bij oven frietjes, op stokbrood, voor bij de BBQ, vleeswaren, op een lepeltje (haha), en doet het goed bij vrijwel alles wat gefrituurd is! Deze snelle citroenmayonaise is perfect voor alle mensen met drukke agenda’s.

Mayonaise

Vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus: mayonaise, daarvoor noemde we het een ei-emulsie of een ‘Jelly’. Het woord ‘mayonaise’ is vernoemd naar de het Franse woord: moyeu, wat letterlijk betekend ‘dooier van het ei’. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders. De Japanse Kewpie mayonaise vind ik ook super lekker! Deze mayonaise wordt net zoals dit recept met een heel ei gemaakt en heeft een zuurtje. Waar heeft deze mayonaise die specifieke smaak aan te danken? Vaak wordt er appel cider of rijstazijn aan toegevoegd. 

Snelle citroenmayonaise

Bereidingstijd: 5 minuten
Ingrediënten

1 (heel) ei
200 ml zonnebloemolie of olijfolie
sap van een 1/2 citroen & rasp van een 1/2 citroen (biologisch)
snuf peper en zout

Benodigdheden
staafmixer
handrasp

Bereidingswijze 
1. Als eerste mix één ei, citroenrasp en wat citroensap totdat het goed gemengd is.
2. Nu voeg je vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op). 
3. Breng nu als laatste op smaak met zout en peper en verdeel nog wat citroenrasp eroverheen! 

Zoek je een gerecht voor bij deze frisse mayonaise? Maak daarom eens stoofvlees met oven frietjes en citroenmayonaise.

Print Friendly, PDF & Email

28 Comments

  • Reply Amelie 28/01/18 at 14:44

    Nog nooit zelf mayonaise gemaakt. Naar het schijnt is het niet altijd even simpel!

  • Reply Eva 28/01/18 at 15:40

    Ik heb het ook nog nooit gemaakt, ben een helemaal geen keukenprinses. Maar zou dit wel eens graag proberen…

    Groetjes, Eva
    http://www.dark-rebel.com

  • Reply Tom Outdoor 28/01/18 at 16:13

    Ziet er lekker uit! Had het al voorbij zien komen in het recept met het stoofvlees.
    Stuk gezonder dan gewone mayo denk.

  • Reply Pauline Böckling 28/01/18 at 16:16

    Wow, perfect in z’n eenvoud – ga ik denk ik straks meteen al uitproberen!

  • Reply Dhini.NL | Dhinivh (@DhiniNL) 28/01/18 at 17:43

    Het klinkt lekker, love fris en iets zuur smaak. Nog nooit gemaakt en geproefd.

    http://dhini.nl

  • Reply Ingrid 28/01/18 at 20:11

    Nog nooit zelf gemaakr. Maar klinkt lekker fris

  • Reply Laura | I scream beauty 28/01/18 at 20:51

    Lekker! Eigenlijk moet ik jouw blog nooit bezoeken als ik trek heb haha.

  • Reply My Girly Life 28/01/18 at 21:54

    Nog nooit zelf gemaakt, maar ik ben dan ook niet echt een sausjes eter haha

  • Reply Davina 29/01/18 at 07:39

    Zelfgemaakte mayonaise is eigen poepsimpel en o zo lekker! Heerlijk!

  • Reply Julie Quadflieg 29/01/18 at 11:14

    Zoals iedereen hier in de reacties heb ik dit ook nog nooit zelf gemaakt. Om eerlijk te zijn, sta ik niet zo graag in de keuken! 🙂 Het klinkt wel erg lekker fris! Misschien onthouden voor in de zomermaanden!

  • Reply Marlies 29/01/18 at 11:27

    Ik maak ook graag mijn eigen mayonaise. Ik moet zeggen de ene keer lukt het me beter dan de andere keer 😉 Leuke toevoeging sap & rasp van de citroen. Jum!

  • Reply Mylene 29/01/18 at 12:08

    Interesting! Ik sla dit even op, want lijkt me wel leuk (en lekker) om ook eens een keer te proberen.

  • Reply lodi 29/01/18 at 14:37

    Lekker hoor, zag ik deze van de week ook niet bij een lekker recept van jou staan?

  • Reply Frederique 29/01/18 at 16:05

    Heerlijk lijkt me. Ik wist helemaal niet dat het woord mayonnaise daarvan kwam!

  • Reply Eva 29/01/18 at 23:18

    Ik ben ook fan van de Kewpie mayonaise, die is ook heerlijk met sushi <3
    Verder eet ik bijna geen mayo meer omdat dat niet past bij het veganist zijn 😉 Maar soms mis ik het wel, lekker bij de friet ofzo

  • Reply Sherry 30/01/18 at 01:17

    Bedankt voor je recept. Ik ga het uitproberen.

  • Reply lauraboogers 30/01/18 at 10:28

    Mmmm dit klinkt heerlijk!

  • Reply roadtrippersofthesun 30/01/18 at 10:45

    Ik eet geen mayonaise dus zal dit niet maken. Maar het recept ziet er wel gemakkelijk uit.

  • Reply kimsblogsblog 30/01/18 at 13:05

    Ik moet dit echt een keer gaan proberen!

  • Reply Daisy 30/01/18 at 20:42

    En ik maar denken dat het moeilijk is om mayo te maken :O Niet dus!

  • Reply Rory 30/01/18 at 20:53

    Whut? Is het zó eenvoudig? Daar kan en mag ik best wel eens de tijd en ruimte voor maken. Goede tip! Dankjewel!

  • Reply Susan Wijdemans 30/01/18 at 21:35

    Dat is simpel om te maken eigenlijk, haha. Maar nog makkelijker is natuurlijk mayo kopen in de winkel :$ En dat is ook wat ik eigenlijk altijd doe, haha

  • Reply julia 30/01/18 at 23:57

    oooh dat klinkt wel heel erg lekker, die ga ik binnenkort zeker een keer maken.

  • Reply Naomi 02/02/18 at 21:17

    Hallo,

    Wat leuk dat je dit online zet.
    Ik at dat vroeger altijd zelfgemaakte mayonaise. Dat is zo lekker.

    Liefs Naomi

  • Reply Miriam-sweet & nice things 03/02/18 at 11:27

    Lijkt mij lekker en een gezonde variant! Ik ben dol op patat ik ga zeker deze mayonaise binnenkort maken.

  • Reply melissa 09/02/18 at 21:38

    Nog nooit mayo gemaakt maar hij klinkt wel als een hele frisse mayonaise

  • Reply Felice Veenman 21/02/18 at 16:27

    manlief maakt hier in een ommezien een hele pot mayonaise, en dan wil je nooit meer anders, geloof me! Ik ga hem eens vragen er wat citroen bij te doen, lijkt me lekker

    • Reply Jadis Schreuder 22/02/18 at 01:15

      Oh wat goed! Ja een klein beetje rasp erbij maakt het nóg lekkerder. Ik hoor graag van je!

    Geef een reactie