saoto opmaak

Saoto soep

Een van mijn favoriete gerechten is Saoto soep. De soep is een soep op basis van kippenbouillon. Het wordt gegeten met taugé, stukjes kip en eventueel rijst. Daarnaast voeg je nog een garnituur toe, dit is een mix van gebakken aardappelstaafjes, soe-on ( gebakken vermicelli ) en gebakken uitjes. Lekker knapperig! Het gerecht is ideaal als het koud weer is of verkouden bent. Ben je nou niet met veel personen? Vries de bouillon dan gewoon in. Het recept is voor ongeveer 10 personen.

saoto soep

Bouillon:
3 liter water
750 gr. witte rijst
10 maggi bouillonblokjes ( kleine blokjes)
1,5 el zout
3 el bruine suiker
1 takje sereh
15 st. lontai
10 st. laurier
1 el. zwarte peper
4 st. laos (1 cm.)
4 st. lente ui
Halve bol knoflook

Garnituren:
10 eieren
Tauge
1 kippenborststuk 
Gebakken uitjes
Soe-on / aardappelstaafjes / gebakken uitjes

Ketjapsambal:
Zoute ketjap 3 el.
Zoete ketjap 1 el.
Madame jeanette peper 1 st.
Bruine suiker 1 el.
Knoflookteentje 1 st.

saoto opmaak
Bereidingswijze:
1. Kook het kippenborststuk voor een half uur. Giet vervolgens het water af (je kunt dit vocht ook gebruiken voor de bouillon).
2. Zet het water op met de bouillonblokjes. Laat deze oplossen. Snijd vervolgens de lente uitjes in ringen en de knoflook in plakjes of hak de knoflook.
3. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe. Laat dit trekken. Kook ook een pepertje mee.
4. Bak het kippenborststuk in de olie goudbruin. Dit is het gemakkelijker als je het borststuk halveert. Laat het vervolgens afkoelen.
5. Pluk het vlees van het borststuk af, ook wel gepluisde kip. Kook vervolgens de eieren hard en pel ze. 
6. Kook de rijst en serveer in een grote kom. Zodat iedereen lekker zelf kan pakken. De andere ingrediënten kun je in schaaltjes op tafel zetten. 
7. Je kunt iedereen een soepkom met de bouillon geven, dan kunnen ze naar smaak de uitjes, kip en taugé toevoegen. Met rijst is de soep wat meer vullend.
8. Het pepertje uit de soep kun je gebruiken voor de ketjapsambal. Deze maak door de peper, knoflook, ketjap en suiker met elkaar te vermalen. Pas op, het is heel erg pittig, gebruik hier dus maar weinig van.

4 Comments

 • Reply Anniek 10 januari 2015 at 08:37

  O boy, lekker dit! Het ziet er echt heerlijk uit! Ook helemaal niet zo moeilijk, leuk. Zelf ga ik vanavond verse pastinaak/mostersoep maken, met pastinaken uit onze moestuin. Ik kijk er nu al naar uit 🙂

  • Reply Anouk de Rooij 11 januari 2015 at 20:01

   Wat leuk! Een moestuin kan ik op dit moment nog alleen maar van dromen, maar wat lijkt me dat heerlijk zeg! Bedankt voor je reactie 🙂

 • Reply Food Love and Happiness 12 januari 2015 at 09:20

  Hmm die van jou ziet er ook heerlijk uit! Een stuk traditioneler dan mijn variant;) Heb er nu weer zin in!

 • Reply Bouchra 20 januari 2015 at 11:58

  Yumm heerlijk!

 • Geef een reactie