gesneden rollade

Rollade in biermarinade

Eigenlijk heb je helemaal geen redenen nodig om een keer een lekkere rollade klaar te maken. Toch heb ik ze voor deze keer. Gereon organiseert deze maand het foodblogevent, ik heb heerlijke Melvita honing binnen gekregen bij de foodybox, het wordt weer herfstweer en ik had nog nooit rollade klaargemaakt ( ja schandalig, ik weet het). Dus ik had bier en ik had rollade. Wat maak je dan? Precies rollade gemarineerd in bier en het was echt smullen! Ik serveerde bij de rollade een lekkere lauwwarme salade met wortelen en oesterzwammen. Herfstig hè?

Als ik mag kiezen met wie ik dit gerecht wil eten. Dan kies ik voor Gereon en Esmee. Zij geven mij veel inspiratie en het lijkt me heerlijk om gezellig met hun te tafelen. We drinken bij dit gerecht hetzelfde biertje als voor de biermarinade.

Rollade in biermarinade (±4 personen)

Ingredienten:
Rollade 1 kg
Flesjes bier ( liefst bokbier) 2 st. (33 cl)
Kruidnagelen 2 st.
Laurier 1 blaadje
Spekjes 100 gr.
Uien 2 st.
Champignons 200 gr.
Grove mosterd 2 el.
Melvita tijmhoning 2 el.
Boter
Bloem
Peper
Zout

 

Wortel oesterzwammen salade (±4 personen):

 

wortelsalade oesterzwammen

Ingrediënten:
Gekleurde wortelen 800 gr.
Oesterzwammen 150 gr.
Tijm 3 takjes
Knoflooktenen 3 st.
Grove zout

Bereidingswijze:

1. Pak een grote schaal. Leg hier de rollade in. Schenk twee flesjes bier over de rollade en leg hier de kruidnagel en laurier in. Marineer de rollade voor minstens vier uur. Het beste is om de rollade de nacht van tevoren in het bier te leggen.

2. Verwarm de oven voor op 140 graden.

3. Haal de rollade uit de marinade. Het bier kun je bewaren voor een biersaus, als je dit er bij wil serveren.

4. Pak nu een schaaltje. Doe hier de honing en mosterd in met wat peper en zout. Pak een pan en laat de boter heet worden. Bak de rollade mooi bruin en leg deze dan in een ovenschaal, smeer in met de honingmosterdsaus. Bewaar de warme boter wel en laat de pan op het vuur.

5.Snipper de ui en snijd de champignons in vieren. Bak de spekjes en voeg vervolgens de champignons en de uien toe. Doe dit in de ovenschaal bij de rollade.

6. Laat de rollade voor 45 minuten op 140 graden garen. Als de rollade een kerntemperatuur van 75 graden heeft, dan is deze goed. Zet de oven vervolgens naar 55 graden om de rollade warm te houden.

7. Maak de wortels schoon en snijd in gelijke stukken. Kook deze kort. Begin met de lichtgekleurde wortelen. Wanneer je namelijk de donkergekleurde wortelen kookt, krijg je blauw water.

8. Verwarm boter in een pan. Snijd knoflook heel fijn en verwarm. Rits de tijm van de takjes en voeg toe. Maak de oesterzwammen schoon en snijd in kleinere stukken. Voeg toe en bak mee. Als deze gaar zijn voeg je de wortelen toe.

9. Wil je nog een biersaus? Maak dan een roux en voeg het bier toe eventueel aanvullen met kruiden. Snijd de rollade in mooie plakken. Schenk wat van de biersaus erover en verdeel de spekjes. Serveer de rollade met de heerlijke wortelen en oesterzwammen.

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  • Reply Foodblogevent oktober 2014, een Gallo Romeins gerecht - Gereons Keuken ThuisGereons Keuken Thuis 03/11/14 at 00:17

    […] Grachtenatelier collega en bierbrouwster Anouk maakte een rollade om samen met Esmée Scholte op te peuzelen. We drinken er natuurlijk bier bij hoe kan het ook anders, http://foodiesign.nl/recept-rollade-biermarinade/ […]

  • Geef een reactie