wortelsalade

Gekleurde wortel salade

Toen ik thuis kwam met het pakket van Nature’s pride, had ik genoeg lekkers om heerlijke recepten te maken. Drakenfruit, cactusvijgen, mango’s en avocado’s. Ga zo maar door. Ik heb er juist voor gekozen om recepten te maken met de vruchten die minder bekend zijn.  Of wel bekend zijn doordat ze staan voor een bepaald product. Hier bedoel ik eigenlijk de kumquat mee. Kumquat zit namelijk verwerkt in een Griekse likeur. Maar wat kun je er eigenlijk nog meer mee maken? Een gekleurde wortelsalade!

kumquat in doos

De kumquat
De kumquat of in het Chinees ‘goud oranje’ is een klein vruchtje van ongeveer vier centimeter lang met een ovale of ronde vorm. Het vruchtje wordt in zijn geheel gegeten, waardoor er eigenlijk twee smaakcomponenten aanwezig zijn. De binnenkant is zoet & en de buitenkant zuur en bitter. De vruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en komen uit Israel, Argentinië, Zuid Afrika, Uruguay en Spanje. De vrucht is rijk aan vitamine C en kalium.

Het kleine vruchtje kumquat ken ik wel, ik heb alleen nog nooit de mogelijkheid gehad om er iets mee te maken. Om te weten hoe het zou smaken, moest ik het natuurlijk eerst even proeven. Ik heb nogal raar naar vruchtje gekeken. Waarom? Omdat ik me afvroeg of ik het hele vruchtje kon eten. Ik kwam er al vrij snel achter dat dit gewoon kon. Eigenlijk smaakt het naar een hele intense miniatuur van de sinaasappel. Persoonlijk vond ik het niet zo lekker om zo te eten. Hoe wel? In deze gekleurde wortel salade!

Recept gekleurde wortelsalade

wortelsalade

Ingrediënten:
Gekleurde wortelen 400 gr.
Witte wijn 150 ml.
Tijm 1 takje
Rozemarijn 1 takje
Zout
Peper
Olijfolie
Honing 2 el.
Kumquats 10 st.
Feta 100 gr.

Bereidingswijze:

1. Snijd de wortelen in stukken en was ze. Zodat je er geen zand meer op zit. Zet ondertussen de barbecue aan of verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Meng de witte wijn met de kruiden en de olijfolie. Marineer hier de wortelen mee.

3. Gaar de wortelen op de barbecue of voor 20 tot 30 minuten in de oven. Afhankelijk van de grootte van de wortelen.

wortelen bbq

4. Maak ondertussen de dressing. Dit doe je door de een 1 el. rasp van de kumquats te maken en ze vervolgens uit te knijpen. Dit sap met de rasp wordt gemengd met de honing en de olijfolie.

5. Haal de wortelen van de barbecue of uit de oven. Meng hier de dressing doorheen. Brokkel de feta en meng nog een keer, hierdoor zal de feta door de salade heen smelten. Eet het warm, lauwwarm of koud. Het is allemaal lekker! Persoonlijk vind ik het wel lekkerder om de wortelen op de barbecue te garen, geeft namelijk nog extra smaak.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Reply Bryan Blaes 06/01/18 at 00:42

    Klinkt lekker! En vooral gezond!

  • Reply Andrea De jong 10/01/18 at 23:54

    Ziet er heerlijk uit!

  • Geef een reactie