papajasalade

Papaja salade met passievruchtdressing

 

Papaja eet ik echt alleen als ik het toevallig tegenkom in de supermarkt. Waar vind je een hele papaya? Misschien in een toko, maar verder heb je weinig kans om een hele papaja te bemachtigen. De eerste keer dat ik een verse papaya had was in Suriname. Ik wist niet wat me toen overkwam toen ik hem opensneed. Overal zwarte balletjes die leken op gigantische kaviaar. Jaja de food designer komt ook wel een dingen tegen die ze nog nooit gezien heeft. Zo zat er in het Nature’s pride pakket namelijk ook een mangosteen. Een mangosteen? Gelukkig wist m’n vriendin & mede food designer Jadis wel wat het was en zo kwamen we op deze salade. Een frisse, licht pittige salade met gebakken rauwe ham.

 

Papaja
De papaja kan op twee momenten gegeten worden. Namelijk wanneer deze nog groen is en wanneer deze rijp is. Een groene papaja is helemaal groen en hard, het vruchtvlees wit en daarnaast zijn de pitjes nog wit. Je kunt het als groente of een soort zuurkool gebruiken. Het heeft een minder uitgesproken kleur. Wanneer een papaja rijper is is het ook al te zien aan de buitenkant. De papaja heeft meer kleur (geel), het vruchtvlees is oranje, rood of roze en de pitjes zijn zwart. Papaja is rijk aan het enzym papaine. Hiermee kun je vlees mals maken. Ook de pitjes van de papaja zijn eetbaar. Ze zijn pittig en worden soms dus als vervanger van peper gebruikt.

Mangosteen
Mangosteen het is een bijzondere vrucht. De exacte herkomst is onbekend, aan de buitenkant lijkt hij van leer en binnenin is het een soort lychee. De vrucht bevat zaden, maar het witte vruchtvlees is eetbaar. Het is heerlijk zoet van smaak en vruchtvlees is heel zacht. Aan de onderzijde van een mangosteen zit een soort ‘litteken’. Hier zat de bloem en je kunt precies zeggen uit hoeveel partjes het vruchtvlees bestaat. Als de schil van een mangosteen zo hard als steen is, dan is deze niet vers. 

papajasalade2

Papaja salade met passievruchtdressing (2 personen)

Ingrediënten:
Mini papaya 1 st.
Avocado 1 st.
Gemengde salade 200 gr.
Rauwe ham 100 gr.
Cashewnoten 40 gr.
Passievrucht 1 st.
Mangosteen 1 of 2 st.
Chiliolie 3 el.
Honing 1 el.
Limoen of citroen 1 st.
Zout en peper

Bereidingswijze:

1. Pak twee grote borden en verdeel hier de salade over.

2. Snijd de avocado door, verwijder de pit. Haal met een lepel de avocado leeg. Snijd de avocado in plakken. Snijd vervolgens de papaja door de midden verwijder de zwarte pitjes en de schil. Snijd ook deze in plakken. Verdeel dit over de salade.

3. Verwarm een pan en bak hier de rauwe ham knapperiger in, je hoeft hiervoor geen olie te gebruiken.

4. Breek de ham of snijd in reepjes en verdeel over de borden. De cashewnoten fijn hakken. Je kunt voor gezouten of ongezouten cashewnoten kiezen. Strooi over de salade.

5. Nu is het tijd voor de dressing. Pak een kommetje knijp de limoen uit en voeg de honing toe. Snijd het vruchtvlees van de mangosteen fijn en haal het vruchtenvlees uit de passievrucht, voeg toe. Schenk beetje voor beetje de olie erbij maar blijf kloppen zodat het een mooie dressing word. Schenk dit nog over de salades en je hebt een heerlijke tropische salade.

muntwater

Informatie fruit:
Nature’s pride – Mango steen
Nature’s pride – Papaja

Foto’s: Jadis Schreuder

No Comments

Geef een reactie