De herkomst van de appel

Voor een opdracht voor school moesten we een stuk schrijven over de herkomst van een product, wat onder primaire voedingsmiddelen valt. Ik heb gekozen voor de appel omdat ik ze geregeld eet en benieuwd ben naar de herkomst van deze pitvrucht. Om dieper op de herkomst van de appel in te gaan ben ik op excursie geweest bij de Philips fruittuin in Eindhoven. Het was een interessante middag!

Herkomst van de appel

De appel heeft het geslacht Malus en de soort heet de Domestica. De appel is een fruitsoort wat hoort bij de pitvruchten, net zoals de peer en de pruim. De amandelvormige pitjes zitten aan de binnenkant van alle appels. Deze productgroep van de pitvruchten behoren tot de rozenfamilie. Appels komen aan hun fris-zure smaak door het appelzuur. Alle soorten appels die nu geconsumeerd worden, komen oorspronkelijk uit het Hemelse gebergte op de grens tussen China en Kazachtstan. De appel is ongeveer even oud als de mensheid.

In het begin werden er vooral de wilde appels gegeten maar snel daarna werden de de kruissingen van de appelrassen ontdekt. Dit heet het enten van appels. Hierdoor krijg je nog betere appels. Ook verschilt het per appelsoort of het wel of niet gevoelig is voor schimmel. De vorm en de kleur van de appel zijn al duizenden jaren het zelfde gebleven. Wel zijn er meerdere soorten bij gekomen. Op het moment zijn er meer dan 7000 appelrassen. Een gemiddelde Nederlander eet 10,5 kilo appel per jaar. En de meest verkochte appels zijn op het moment de Pink lady (zoet) en de Golden Delicious (fris-zure).

De reis van de appel naar Nederland

Maar hoe is de appel dan in Nederland gekomen? Zeer waarschijnlijk heeft de handel langs de zijde route daar een groot aandeel in gehad. De zijderoute liep door het Hemelse Gebergte. De appelboom zaden werden door de mensen als eerste meegenomen en verspreid. Zo kwamen ze als eerste bij de Romeinen terrecht. Zoals de Romeinen bekend staan om hun vruchten tijdens het avondmaal. Toen kenden de Romeinen ongeveer 25-verschillende appelsoorten. Vanaf het moment dat de Romeinen de macht in Europa kregen ging de appel verspreiding erg snel. In de volgende 600 jaar kwam de rest van de wereld, waaronder Nederland in aanraking met de appel.

Boomgaard appel.jpeg

Hoe groeien de appels in Nederland?

Nederland heeft een perfect klimaat voor de groei van appels. In nederland groeien er gemiddeld 365 miljoen kilo appels. De helft hiervan wordt weer naar het buitenland geëxporteerd. Elstar en Jonagold zijn de meest verkrijgbare soorten in Nederland. Een fruitteler plant zijn zaadjes bijna nooit zelf. Hij/zij koopt de zaadjes/bomen in bij een gespecialiseerde boomkwekerij. De boomkwekerij laat de jonge bomen groeien en verkoopt dit dan weer door aan de teler. Zelf fruit laten groeien gebeurd niet zo vaak. De meeste appelboomkwekerijen zijn erg groot en kunnen een oppervlakte hebben van soms wel meer dan 80 hectare. Nederland verdient het meeste geld door appels te exporteren naar andere landen waaronder: Frankrijk, Spanje, Duitsland. Nederland importeerd dan weer appels vanuit: Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid Afrika. Ik vind dit tegenstrijdig omdat we zelf heerlijke appels hebben maar ze exporteren naar het buitenland en wij Nederlanders weer appels uit het buitenland eten.

Wanneer groeien appels aan de bomen?

Bomen worden meestal geplant tussen half oktober en half maart, tenzij de grond bevroren is, dan heeft het geen zin. De groei komt dan vrij snel op gang. Appels groeien meestal op de onderstam, in rijen met een een gemiddelde tussenstand van 3 bij 1 meter. Dit is vrij dicht op elkaar en dat maakt het ook productief. Gemiddeld kan op 1 hectare 2500 appelbomen groeien. Als je naar de appelbomen kijkt zie je dat de takken wat naar beneden hangen. Een peren boom herken je juist aan de takken die omhoog staan.

Excursie appels.jpeg

Excursie bij de fruittuin in Eindhoven

Een paar weken geleden ben ik samen met een paar klasgenoten op excursie geweest bij de Philips fruittuin in Eindhoven. We werden rondgeleid door de vriendelijke eigenaresse. Ze hebben 12 hectare appel – peren – pruimenbomen. We hebben veel informatie gekregen over de appels. Wat opviel was dat alle bomen helemaal leeg waren. Zoals eerder verteld in deze blog, groeien ze natuurlijk helemaal niet en zijn de boemen in het begin van het jaar nog kaal. De eigenaresse vertelde dat de appels vaak 1-3 maanden in een speciale koelcel liggen. Dit is een speciale machine wat er voor zorgt dat alle zuurstof uit de appels blijven waardoor de voor een langere periode dezelfde kwaliteit behouden en als je ze koopt ze nog vers zijn. Dit gebeurd zodat er het gehele jaar appels te verkrijgen zijn en geconsumeerd kunnen worden. Sommige appels worden in een normale koeling bewaard maar dit kan maximaal 4 weken, hierna gaat de kwaliteit achteruit.

Roze appels.jpeg

Toekomst van de appel:

Ik denk dat er nog veel mogelijk is met de appels. Een nieuwe ontwikkeling is genetisch gemodificeerde appels. Dit zijn appels die niet bruin worden, als je ze doorsnijdt, een maand goed blijven in de koelkast en altijd fris smaken. Persoonlijk ben ik geen fan van het manipuleren van eten. Ik vind juist de natuur prachtig zoals hij is en de aarde het bedacht heeft. Wat betreft nieuwe smaken zal er zeker de komende 100 jaar meerdere bij komen. Zoals op deze foto te zien is, zie je een appel waar een roze gloed doorheen zit. Vernieuwend is het wel en het ziet er mooi uit, maar je proeft nauwelijks verschil.

Gesneden appels
Een trend die nu steeds meer te zien is in de schappen van de retail is het voorverpakken van gesneden appels. Dit maakt het gemakkelijk voor de consument. Het zou dus zomaar kunnen dat er in de toekomst gesneden appelmixen verkrijgbaar zullen zijn. Gesneden appels, maar dan als mix.

Nieuwe vormen
Tegenwoordig zijn andere fruit of groentensoorten al verkrijgbaar in nieuwe vormen. Denk aan de vierkante watermeloenen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat er in de toekomst vierkante appels zullen zijn. Gemakkelijker te snijden en dus handiger in gebruik. Daarnaast is het ook niet ondenkbaar dat appels anders toegepast gaan worden in gerechten. Als een appel kleiner wordt maar intenser van smaak wordt, zou het kunnen dat een appel gebruikt wordt als smaakmaker. Of wanneer een appel veel groter gaat worden, dat het een basis wordt van gerechten. Bijvoorbeeld een basis van salade.

Als je alle toekomst ideeën bij elkaar zou zetten, zou je bijvoorbeeld een hele grote langhoudbare appel hebben waar je partjes van snijd. Zodat je de hele week genoeg fruit hebt.  

No Comments

Geef een reactie