Griekse risotto met beurre blanc

Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriend naar Kos op vakantie gegaan. We zijn gek op de Griekse eilanden met prachtige stranden, altijd mooi weer en het mega lekkere eten! Uiteten gaan in andere landen vind ik altijd een feestje omdat je nieuwe smaken en inspiratie kan opdoen. Griekse risotto had ik nog nooit op, wel Italiaanse maar dit is een snelle variant. Griekse risotto met beurre-blanc, kip en venkel is echt comfort food. Makkelijk om te maken en smaak bommetje. Deze risotto vraagt om een zuurtje en die zit er natuurlijk in!

Griekse risotto met beurre-blanc, kip en venkel

Ingrediënten: (2 personen):

– 150 gram Orzo*  (Griekse risotto)
– 2 gepaneerde kipfilets (te halen bij de slager)
– 40 ml droge witte wijn (voorkeur Chardonnay)
– 100 ml rijstroom
– 50 gram Parmezaanse kaas
– 2 teentjes gerookte knoflook* (normale kan ook!)
– 1 grote witte ui
– 100 gram gezouten roomboter (voorkeur Lurpak*)
– 1/2 bakje tuinkers
– 1 grote venkel
– 1 grote citroen (Biologisch omdat je de schil gebruikt)

Benodigdheden:

2 diepe borden
1 handrasp

Bereidingswijze:

1. Snijd de ui in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Zet een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie en een klontje roomboter toe. Wanneer dit gesmolten is voeg je de knoflook en de ui en rasp van de citroen toe.
2. Laat vervolgens even pruttelen en voeg de witte wijn toe en zet op iets lager vuur. Laat goed inkoken en voeg vervolgens de roomboter toe. Als de boter gesmolten is voeg je als laatste de rijstroom toe en laat het op zacht vuur inkoken tot je een mooie witte saus krijgt. Voeg als laatste wat geraspte parmezaan aan de saus toe.
3. Zet een bakpan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie en een klontje roomboter toe en bak de venkel eventjes en leg even apart. Bak vervolgens de gepaneerde kipfilets goudbruin. Zet ondertussen water op tot het kookt en voeg de Orzo toe met een druppeltje olijfolie. Lees de verpakking voor de bereidingswijze (het is zo gaar).
4. Als de Orzo gaar en gezeefd is, voeg je saus en de venkel toe en roer je het even. Breng op smaak met zout, peper en wat citroensap.

Producten

*Orzo ook wel Rossini genoemd (Italiaans voor gerst) is een gedroogde pastasoort. De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Het gaart alleen veel sneller dan gewone risotto, handig als je weinig tijd hebt! Verkrijgbaar in allerlei supermarkten.

*Gerookte knoflook kan je bij de Albert Heijn verkrijgen en geeft je gerecht net meer een rooksmaak en diepgang. Het zijn gewoon grote knoflook bollen maar dan even gerookt in een rook oventje door de AH.

*Lurpak roomboter (Deense boter)
Het is echt onze favoriete boter! Lurpak is een lichtgekleurde boter gemaakt van volle melk. Het proces begint met 20 kg volle melk waarvan 1 kg boter wordt gemaakt. Er melkzuurculturen aan toegevoegd. Deze geven een fris en lichte aroma, dat samen met het romige karakter voor een fantastische boter zorgt. Er wordt verder niets aan toegevoegd, behalve een klein beetje zout aan de licht-gezouten variant.

No Comments

  • Reply Ilona 15 september 2017 at 13:25

    Wat een handig alternatief om risotto te eten als je niet veel tijd hebt! Echt lekker lijkt me dit!

    Ilona

  • Reply Kevin Geurts 15 september 2017 at 15:21

    Oeh wat ziet dit er goed uit. Heb pas een maand geleden voor het eerst risotto op, ga dit recept gelijk even opslaan!

  • Reply Wanda 15 september 2017 at 22:24

    Risotto staat hier regelmatig op tafel, echt heerlijk. Deze variantie ken ik nog niet maar sla ik zeker even op. Ik weet alleen nog niet of ik dan ook venkel ga gebruiken, want dat is niet echt favoriet hier.

  • Reply Citrusboter van Veco Zuivel op zuurdesem - The lemon kitchen 29 september 2017 at 08:56

    […] Roomboter is lekker op meerdere manieren, maak daarom een keer Griekse risotto met Beurre Blanc!  […]

  • Reply Spaghetti al nero met kip en citroensaus - The lemon kitchen 9 november 2017 at 10:23

    […] Gek op pasta? Probeer dan eens Griekse risotto! […]

  • Geef een reactie