bietencarpaccio

Gekleurde bietencarpaccio met geitenkaas

Zoals ik in mijn vorige bieten recept (bietensiroop met rozenwater en prosecco) heb verteld. Heb ik afgelopen 10 weken voor school gewerkt aan een groente project, waar je specifiek 1 groente moest uitkiezen. Ik heb gekozen voor de biet. Ik vind het een prachtige groentesoort. Je kan er alle kanten mee op. Ze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. In dit recept: gekleurde bietencarpaccio met geitenkaas en citroendressing heb ik twee contrasterende kleuren uitgekozen. Geel en roze hebben beide een intense kleur maar door de sousvide (langzaam garen) bereiding krijgt de roze biet, meer een zalmroze kleur. De gele biet heeft een wat frisse smaak in vergelijking met de roze biet en daarom passen ze ook goed samen in dit gerecht. Zoals in veel van onze recepten zit er dit recept ook citroen verwerkt. Waarom? Omdat het natuurlijk (bijna) alles lekkerder maakt en het combineert goed met het aardse van de bieten.

(Bereidingstijd +/- 70 minuten)

Gekleurde bietencarpaccio met geitenkaas

Ingrediënten:
1 roze biet
1 gele biet
1 citroen
4 el. olijfolie
100 gr. geitenkaas
1/4 rode peper

Extra nodig:
2 middelgrote vacumeerzakken
Snijmachine of mandoline
Citrusrasp
1/2 doosje broccolicress

Bereidingswijze:
1. Was alle bieten en verwijder de schil, snijd de bieten met de snijmachine in gelijke stukken.
2. Snijd de bovenkant van de peper af. Verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes.
3. Was de citroen en rasp de gehele schil met de citrusrasp.
4. Pak een middelgrote bak en meng de olijfolie, citroenrasp met de rode peper.
Pers een halve citroen uit. Meng alles met elkaar en voeg nog wat saltflakes en peper aan het marinade toe.
5. Pak de vacumeerzakken en vouw de bovenkant om (zo kan hij niet vies worden).
Verdeel de marinade in twee zakken. Voeg de roze biet in een zak en gele biet in een andere zak zodat je de kleuren behoudt.
6. Vacumeer de twee de zakken en leg ze voorzichtig in het sousvide apparaat (62 graden).
Laat de bieten voor 1 uur langzaam garen.
7. Als de bieten gaar zijn verdeel je ze mooi over een bord, zoals je bij carpaccio doet. Gebruik twee theelepels om kleine geitenkaas canellen te maken. Versier het bord als laatste met de dressing (waar het in gegaard is) en met de broccolicress.

Tip: 
Heb je geen sousvide apparaat? Geen probleem! Gebruik dan stevige plastic zakjes in plaats van vacumeerzakken en laat ze zachtjes garen in (warm water en geen kokend water). 

      

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Reply homecookingdept 25/04/16 at 10:43

    Hi Jadis, het ziet er heel lekker uit. Weet jij een alternatief voor een sousvide apparaat? Bijvoorbeeld in een waterbad in de oven? Grtjes, Marianne

  • Reply Bieten kokos ijs met roze peper - Foodiesign 30/05/16 at 10:02

    […] bieten kokos ijs met roze peper. Zoals ik al eerder vertelde in mijn vorige recepten was ik met een groenteproject (bieten) voor school bezig. Tijdens de creatieve kookkunst lessen op school gingen we onder andere […]

  • Geef een reactie