Avocadogazpacho-photogrid

Gazpacho met avocado

Sluit je ogen even, denk aan Spanje, het is hoog zomer, 30 graden en je ligt in een hangmat. Je vader roept en zegt ‘lieverd lust je ook een ‘Gazpacho’? Ik had geen idee wat ik kon verwachten maar na mijn eerste hap had ik even een magisch momentje.  Zo lekker! Een koud soepje in de Spaanse hitte, chillend in een hangmat. Dit was mijn eerste ervaring met gazpacho. Omdat ik ook een tussengerechtje moest bedenken voor het eetclubje, dacht ik terug aan Spanje. Dus nadat we de crostini met halloumi hadden gegeten. Leek het mij leuk om mijn eigen versie van gazpacho te maken. Het zou misschien wel lekker zijn wanneer  de gazpacho romiger werd, et voilá daar kwam de avocado op in mijn gedachte. Vandaag een recept voor gazpacho met avocado.

Gazpacho met avocadoGazpacho met avocado (4 personen)

Ingrediënten:
Gepelde tomaten 1 blik (400 gr.)
Tomatenpuree 2 blikjes
Tuinkers 1 bakje
Limoen 1 st.
Rode ui 1 st. (groot)
Knoflookteentjes 2 st.
Paprika (rood) 1 st.
Rozemarijn 1 takje
Vleestomaten 1 st. (groot)
Avocado (rijp) 1st.
Paneermeel 3 el.

Knoflook croutons:
Brood (oud) 2 sneetjes
Knoflookpoeder 1tl.
Olijfolie 1 el.
Peper/zout

Bereidingswijze:
1 Snijd de paprika in grove stukken en stop het in de blender. Snijd vervolgens de ui en ringen en hak de knoflook in grove stukken, voeg deze ook toe. Het is niet nodig om mooi te snijden want het wordt toch een soep, waardoor je de vorm niet terug gaat herkennen.

2 Voeg de gepelde tomaten met het sap in de blender en zet hem alvast even aan op een lage stand. Stop de blender niet te vol, hierdoor kan de blender de ingrediënten niet fijn maken.

3 Snijd de avocado in stukken en voeg toe in de blender. Zet de blender op de laagste stand totdat het weer een mooi egaal mengsel is geworden. Voeg als laatst de olijfolie, paneermeel en de rozemarijn toe.

4 Zorg ervoor dat alles vermengd is tot een gladde massa. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje water toe of eventueel wat tomatensap toe. Als laatste nog een halve limoen uitknijpen en het zest toevoegen. Zo heb je een frisse, hartige maar ook romige koude soep.

Stap 5 Snijd het brood van repen van 1 cm, en leg ze vervolgens naast elkaar in een rijtje en snijd dan repen in blokjes van 1 cm bij 1 cm. Zet de bakpan op het vuur en voeg de olijfolie toe. Als je ziet dat de olie zich verspreid over de pan, is hij heet genoeg om het brood toe te voegen. Voeg de kruiden toe en zorg dat je de pan goed genoeg roert of beweegt zodat niks zwart wordt. Het gaat er om dat je er goed bij blijft en dat de croutons heel snel knapperig en goudbruin worden.

Stap 6 Vul de wijnglazen tot iets minder dan de helft en leg de warme knoflookcroutons verdeeld over het glas. Als laatste verdeel je nog een beetje tuinkers over de croutons, zo komen de kleuren ook mooier uit.

Serveertip:
Om een mooi contrast te krijgen kun je basilicum toevoegen of bieslook.

2 Comments

 • Reply jp 1 juni 2015 at 22:06

  Gazpacho altijd lekker in de zomer. Vindt je recept niet duidelijk te volgen… TIP!
  1 en 2 zijn verwarrend. Welke tomaat snijden…? Zitten al gepelde tomaten in de blender. Zie ook niet dat de uit en knoflook erbij mogen…

  Zal best lkr zijn met de avocado

  • Reply Anouk 2 juni 2015 at 16:58

   Bedankt voor je reactie. We snappen je verwarring. Bedankt voor de tip, we gaan het aanpassen. Als het niet lekker zou zijn, zouden wij het hier niet delen! haha. Groetjes Anouk

  Geef een reactie