Van gogh fietspad

Daan Roosegaarde

Mijn eerste artikel over design gaat over Daan Roosegaarde. De concepten die hij bedenkt zijn niet zo zeer food design, maar wel design en artistiek zeer hoog. Op de Food Valley 2013 gaf hij een presentatie. Ik was zeer onder de indruk door zijn manier van spreken, maar ook de projecten die hij bedenkt. Daan maakt het “onmogelijke” mogelijk.

Food Valley 2013
Vorig jaar was ik op de Food Valley. Daan Roosegaarde was een van de sprekers tijdens dit evenement. Hij begon over zijn plantje, die hij zelfs een naam gegeven had. Omdat hij zoveel op reis was, zat ze vaak zonder water. Hij had toen iets bedacht dat je een app krijgt wanneer je plantje dorst heeft. Een klein idee, maar wel heel slim. De tip die hij toen voor de food sector had was: ” Maak voeding specifiek en persoonlijk”. Het afgelopen jaar is er natuurlijk weer veel bedacht in de food sector. Het is inderdaad weer een stuk persoonlijker geworden. We weten weer waar onze producten vandaan komen, we gaan wecken en steeds meer mensen gaan bier brouwen.

Lotus dome

Een project wat mij heel erg aansprak was de Lotus. Daan gebruikte een materiaal wat reageert op temperatuur. Kom je dicht in de buurt, dan gaan de blaadjes meer open en komt er meer licht. Dit komt allemaal door lichaamstemperatuur. Bekijk het filmpje maar en zie hoe bijzonder en mysterieus dit project is.

Van Gogh Bycicle path

De reden waarom ik nu over Daan Roosegaarde schrijf, is omdat er laatst weer een bijzonder concept bedacht is. Het is namelijk een fietspad met glow in the dark lichtjes. Er zijn dus geen lantaarnpalen en fietslampjes meer nodig! Het is nog in de conceptfase. Maar naast fietspaden heeft hij ideeën over snelwegen. Zodat er bijvoorbeeld te zien is wanneer het gaat vriezen en dat je dus rustiger moet rijden.

Daan maakt zoals ik al eerder zei het “onmogelijke” mogelijk. Ik denk dat er in de wereld van design en food design nog genoeg gedaan kan worden op het gebied van innovatie. Alleen moet er meer durf getoond worden. Als designers zouden we een voorbeeld moeten nemen aan Daan. Want door de prachtige dingen die hij gecreëerd heeft, lijkt niets onmogelijk.

Print Friendly, PDF & Email

No Comments

  • Reply la la leo 13/02/18 at 16:16

    Super gaaf project zeg!

  • Geef een reactie