broodje bakkeljauw

Broodje bakkeljauw

Als je vraagt wat ik een lekker broodje vind, dan zeg ik al snel een broodje bakkeljauw. Een broodje bakkeljauw is een broodje gezouten vis, die je eet met peper en komkommer in het zuur. Ja smullen dus! Maar wist je ook dat zo’n broodje heel gemakkelijk te maken is? Ik deel hier het recept met je. De tomaten die ik gebruik zijn droomtomaten, tomaten die ik mee kreeg in de foodybox.

Kabbeljauw of bakkeljauw

Klipvis of bakkeljauw. Het is bijna hetzelfde, want het gaat om gedroogde en gezouten vis. het enige wat kan verschillen is de vissoort. In principe is het kabeljauw, maar soms worden er ook goedkopere vissoorten gebruikt.  Vroeger werd de vis gedroogd aan een stok, dit wordt ook wel stokvis genoemd. De andere techniek was om de vis schoon te maken te zouten en te drogen en vroeger werd dat op de klippen (hoge rotsen) te drogen gelegd. Dit werd ook wel klipvis genoemd. Eigenlijk allemaal heel logisch. Het zouten van vis en soms ook vlees wordt nu nog steeds toegepast en het geeft een bijzondere smaak aan ingrediënten. Stokvis of klipvis moeten beide geweekt voor gebruik. De gezouten vis kun je wassen en vervolgens koken, zodat het niet extreem zout is.

foodybox122015

Droomtomaten

Droomtomaten die komen uit Looije, net zoals de honingtomaten trouwens. Alleen droomtomaten zijn ook prima te gebruiken in de keuken, honingtomaten meer om te snacken. Een prachtige verpakking zat in de foodybox. Als je het ziet zou je denken dat het bonbons waren, de tomaten zijn namelijk in een soort bonbondoos verpakt. De tomaten zijn mooi van kleur, maar om nou te zeggen dat ze zo anders van smaak zijn? Daar zet ik nog een vraagteken bij. Wel zijn ze zoet van smaak, daarom heb ik ze gebruikt voor dit gerecht, zodat ik minder suiker hoef toe te voegen.

Broodje bakkeljauw (4 stuks)

broodje bakkeljauw

Ingrediënten:
Bakkeljauwfilet 450 gr.
Droomtomaten 2 st.
Grote ui 1 st.
Knoflookteentjes 2 st.
Tomatenpuree 1 el.
Suiker 1 tl.
Madame jeanette (naar smaak)
Olie 5 el.
Bladselderij 2 takjes

Surinaamse puntjes ( of pistoletjes)
Komkommer 1 st.
Natuurazijn 3 el.
Water 1 el.
Suiker 1 el.

Bereidingswijze:

1. Begin met de komkommer. We maken nu op een snelle manier de zoetzure komkommer, normaal gaat dit op een andere manier. Het recept zal ik hier een keer van delen. Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe in een bakje. Schenk het water, de azijn en strooi de suiker over de komkommer. Meng dit en zet dit even in de koelkast zodat dit in kan trekken.

2. Nu komen we bij de bakkeljauw. Deze spoel je met water. Pak vervolgens een pan en en kook de bakkeljauw voor 15 of 20 minuten. Giet af en laat afkoelen.

3. Verwarm de olie in een pan. Bak hier de vis knapperig in. Haal de vis uit de olie.

4. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd ook de peper fijn. Bak dit in de olie. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Verwarm deze goed, want anders houd je een zurige smaak.

5. Snijd de tomaten in blokjes en verwarm mee tot ze een beetje oplossen. Voeg hier de vis en de suiker aan toe.

6.  Snijd de Surinaamse puntjes of de pistoletjes open. Verdeel wat peper of sambal en verdeel vervolgens de bakkeljauw. Serveer de broodjes met wat zoetzure komkommer en smullen maar!

7. De bakkeljauw die je over is kun je ook lekker eten bij rijst en groenten.

Tip: Als je nog gemakkelijker je eigen bakkeljauw wil maken, er is tegenwoordig ook bakkeljauw uit blik. Deze hoef je niet te spoelen of te koken, maar kun je gelijk gaan bakken!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

 • Reply alexa 26/01/15 at 19:38

  ziet er best lekker uit en kibbeling is ook erg lekker!

  • Reply Anouk 26/01/15 at 23:54

   Bedankt voor je reactie! Het is erg lekker, alleen totaal niet te vergelijken met kibbeling. Deze vis is wat zouter en niet gefrituurd. Maar kibbeling met paprikakruiden, daar word ik ook erg blij van.

 • Reply FoodiesignKomkommer in het zuur - Foodiesign 27/01/15 at 19:04

  […] het vorige recept broodje bakkeljauw, maakten we een snelle komkommer in het zuur. Er zijn meerdere manieren om komkommer in het zuur te […]

 • Geef een reactie