Zoals jullie zien ben ik gek op zelf gemaakte mayonaise. Je kan ze in allerlei smaken maken maar deze keer heb ik een basis Frans recept mayonaise gemaakt. Natuurlijk vind ik het heerlijk om er een frisse draai aan te geven, maar soms past een simpele versie ergens beter bij. Op deze afbeelding zie je mijn nieuwste aanwinst, een citroen vormige bordje. Ik ben er dol op de prachtige pastelkleuren en het materiaal waarvan het gemaakt is.

Mayonaise

Vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus: mayonaise, daarvoor noemde we het een ei-emulsie of een zelf ‘Jelly’. Het woord ‘mayonaise’ is vernoemd naar de het Franse woord: moyeu, wat letterlijk betekend ‘dooier van het ei’. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders. De citroen wordt vaak toegevoegd als een ‘frisse’ tegenhanger van het vettige.

Biologische citroenen

In dit recept is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken zodat je ook de zest (rasp) kan gebruiken. Eigenlijk gebruik ik alleen maar Biologische citroenen, deze komen vaak van Italië en hebben veel meer smaak. De Spaanse citroenen zijn meer zuur en deze zijn meer fris/zoet!

Basis recept Mayonaise

Bereidingstijd: 10 minuutjes

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • zout (gebruik de citroenrasp als zoutvervanger of veranderaar) en peper
  • 1 biologische citroen
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 250 tot 300 ml zonnebloemolie of olijfolie (een grassige soort, geen bittere)
  • Naar smaak wat verse tijm

Benodigdheden:
Handrasp
Staafmixer of garde

Bereidingswijze

  1. Zet de kom op een vochtige doek zodat deze stevig blijft staan.
  2. Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Zo mengen ze beter!
  3. Meng vervolgens 2 eidooiers met de mosterd, zout (snufje)en peper.
  4. Klop de wittewijnazijn erdoor.
  5. Voeg al kloppend, eventueel met een mixer op halve stand, de olie druppelsgewijs toe. Als de saus dik wordt, kun je de olie in een straaltje toevoegen.
  6. Als de mayonaise dik genoeg is, roer er nog wat citroensap en citroenrasp erdoor roeren.
  7. Strooi naar smaak wat verse tijm over de mayonaise, dit zorgt voor een extra lekkere smaak en geur! 

Gek op zelfgemaakte mayonaise en wil je eens variëren? Maak dan eens citroenmayonaise of knoflookmayonaise!

on 15 april 2018

Oh heerlijk! Lekker voor bij de BBQ of bij frietjes

on 16 april 2018

Misschien een domme vraag, maar hoe zit het met salmonella en die dooiers?

on 16 april 2018

Dit klinkt echt ontzettend goed. Deze ga ik onthouden om eens te maken. Liefs Gea http://www.glamview.nl

on 16 april 2018

Wow, dit is echt een heel simpel en snel recept! Ideaal voor als je niet zolang in de keuken zoekt te staan zoals ik. Wat ik me wel afvraag.. is de smaak meteen lekker of word hij na 1 dag ofzo lekkerder?

on 16 april 2018

Heerlijk, inderdaad niet zo vee werk en toch zoveel smaakvoller!

on 16 april 2018

Vroeger maakte ik veel vaker zelf mayonaise, maar nu eigenlijk nooit meer.terwijl alsook dit zo zie denk ik, gauw weer eens doen.

on 16 april 2018

Het lijkt me vele malen lekkerder dan de meuk die je in de winkel koopt. Al wint dat het wel, puur uit gemak.

on 16 april 2018

Zelf mayo maken is zo lekker, ik doe het niet zelf : manlief maakt in een handomdraai een hele pot! Wij doen niet minder

on 16 april 2018

Lekker fris, inderdaad! 🙂

on 16 april 2018

Deze ga ik vd zomer zeker maken. Ben ook altijd dol op de Belgische variant.

on 16 april 2018

Ik heb nog nooit mayonaise gemaakt. Ik heb begrepen dat je vooral moet waken dat het niet gaat schiften?

on 16 april 2018

Vroeger maakte ik het zelf maar de laatste tijd ben ik huiverig geworden voor rauw ei dus doe ik het niet meer. Wel jammer want vers is zoveel lekkerder 🙂

on 16 april 2018

Ik eet graag mayonaise maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Het klink wel gemakkelijk

on 16 april 2018

Ik heb het nog nooit zelf gemaakt maar mijn oma deed het wel. Het is heerlijk! Maar eens zelf proberen met dit recept haha

on 16 april 2018

Ik hou normaal niet zo van mayonaise maar deze lijkt me wel lekker fris.

on 16 april 2018

Ik vind mayonaise erg lekker bij het eten maar heb het nog nooit zelfgemaakt. Toch maar eens doen.

on 16 april 2018

Leuk om het eens te proberen. Ik heb het nooit eerder gemaakt dus zeker een idee. Leuk en eigenlijk super simpel

on 16 april 2018

Ik ben normaal zelf niet zo van de mayo maar mijn vriend wel dus misschien dat ik toch een keertje ga maken.

on 16 april 2018

Mayonaise-lover over here! 🙂

on 17 april 2018

Oe dit lijkt simpel dat ik het zelfs kan 😀

on 17 april 2018

Ziet er me een degelijk recept uit voor mayonaise! Kan toch heerlijk zijn?! Vooral bij de frietjes!

on 17 april 2018

Dit zou ik zelfs kunnen maken, haha. Maar ik ben gewoon lui en haal het in de supermarkt *oeps*

on 25 mei 2018

Super lekker om zelf te maken. Ben ook dol op mayo met frietjes.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.